2014.  szeptember 22. hétfő 15:04

Megújuló forrásokból fedezik egy amerikai város teljes villamosenergia-szükségletét. A Vermont állambeli Burlington elektromos művei szél-, víz- és biomassza-erőművekben termelik meg a helyi lakosság és a vállalkozások ellátásához szükséges áramot.

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett környezettudatos lépései során az amerikai Vermont állam legnagyobb városa, Burlington. A helyi villamosenergia-fogyasztást 100 százalékban megújuló energiaforrásokból elégítik ki. A helyi áramszolgáltató ebben a hónapban vásárolta meg a Winooski folyón épült, 7,4 megawatt teljesítményű vízerőművet, amelynek termelésbe állításával átlépték a bűvös határt.

A The Boston Globe idézi Christopher Recchiát, Vermont közműszolgáltatásokért felelős biztosát, aki szerint a lépés bizonyítja, hogy a tiszta energiatermelés ezen formája igenis megvalósítható, mégpedig költséghatékonyan és oly módon, amely a vermontiak számára igen kedvező jövőt jósol. A város törekvései egyébként egy nagyobb szabású kezdeményezés részét alkotják, amely szerint 2050-re az állam teljes energiaellátásának 90 százalékát (!) megújuló forrásokból állítják elő – beleértve a villamos energiát, a fűtést és a közlekedést is. Az ilyen irányú elképzelések országszerte is egyre népszerűbbek, mivel számos önkormányzat és vállalat keresi annak lehetőségét, hogy szakítson a környezetszennyező erőművekben termelt energia felhasználásával.

A szolgáltatók természetesen nem egyik napról a másikra állították át a 42 ezer lakosú várost a megújuló energia használatára, többéves stratégia megvalósításával jutottak el a mostani szintre. Ahogy Ken Nolan, a helyi villamos művek egyik vezetője elmondta, a 2004 és 2008 közötti átmeneti időszakban eljutottak a „meg akarjuk csinálni”-tól a „gazdaságilag is megéri megcsinálni”-ig. Az időjárási tényezők miatt egyik közműcég sem állítja, hogy minden pillanatban megújuló alapon termelt áram jut a fogyasztók otthonába. Amikor nem fúj a szél, nem süt a nap, vagy alacsony a folyók vízállása, máshonnan vásárolt áramot használnak, amely hagyományos erőművekből is származhat. Máskor azonban a fölösleges áramot értékesítik, így az egyenleg egyértelműen a burlingtoniaknak kedvez: hosszú távon több energiát tudnak eladni, mint amennyit vásárolniuk kell.

Ahhoz, hogy egy város teljes mértékben a megújuló energiaforrásokra támaszkodhasson, igen kedvező földrajzi adottságokra is szükség van, a burlingtoniak példája mégis azt mutatja, hogy leginkább a helyiek közös akaratán múlik ennek megvalósítása. Az első lépés a zöld települések létrejötte felé pedig az, ha egyre több háztartás dönt úgy, hogy saját energiaellátását is új alapokra helyezi. A helyi, decentralizált termelés ma már nem utópia: az enHome komplex energetikai megoldások teljes skáláját nyújtja a fűtéskorszerűsítéstől a napelemes rendszerek telepítéséig, az ajánlatkéréstől a kivitelezésig, egy kézből.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12