2015.  január 13. kedd 13:02

Felgyorsulhat a hazai ingatlanállomány energiahatékonyságának javulása két, az idei évben életbe lépő új szabálynak köszönhetően – hívja fel a figyelmet a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. (MEHI). Az egyik, január elsejétől érvényes előírás szerint szigorúbb követelmények szerint végezhetők a közpénzek bevonásával végzett korszerűsítési munkálatok. A másik, szeptembertől hatályos rendelkezés a gázkazánok hatásfokára vonatkozóan tartalmaz magasabb elvárásokat.

Az idei év elejétől a korábbiaknál magasabb energetikai követelményeket kell teljesíteni a közpénz bevonásával (pl. állami támogatással) megvalósított új építések és meglévő épületek energiamegtakarítási célú felújítása esetén. A falaknak, a nyílászáróknak és a födémnek a jelenlegi szabványban előírtaknál akár 40 százalékkal is takarékosabbnak kell lenniük. Ez a gyakorlatban legalább 5 centiméterrel vastagabb szigetelést, illetve minimum 3 rétegű üvegezést jelenthet. Az így felújított épületek fűtési célú energiafogyasztása 25-30 százalékkal is alacsonyabb lehet.

Szeptember 26-ától Magyarországon is automatikusan hatályba lép az az európai uniós rendelet, amelynek értelmében nem hozhatók forgalomba olyan gázkazánok, amelyek nem érnek el egy bizonyos hatásfokot. Az EU ezt a limitet éves átlagban legalább 86 százalékban határozta meg (hivatalos megfogalmazás szerint „amelyeknek a szezonális hatásfoka, azaz a teljes fűtési időszakra vetített valós üzemállapota nem éri el a 86%-ot – azaz ’B’ energetikai osztályt –, és amelyek névleges hőteljesítménye 400kW alatt van). Ez annyit jelent, hogy ősztől szinte kizárólag úgynevezett kondenzációs (hőtermelő) kazánokat vásárolhatunk, a fenti paramétereknek ugyanis ezek felelnek meg. E berendezések gázfelhasználása 25-30 százalékkal alacsonyabb a hagyományos üzeműekénél. Szintén szeptembertől kötelező előírás, hogy a gázkészülékeket is energiacímkével kell ellátni. A néhány éve az egyéb háztartási készülékek esetében már rendszeresített matricához hasonlóan itt isbetűkkel jelölik az energiahatékonysági besorolást.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12