2014.  július 21. hétfő 14:44

Az alternatív energiaforrások, ezen belül a napenergia népszerűsége és jelentősége évről évre növekszik. Immár nem csupán a legnagyobb gazdaságok, de számos további ország is jelentős erőfeszítéseket tesz a megújuló energiák kiaknázása érdekében. Idén újabb rekord várható.

A BP statisztikái szerint tavaly összesen 38 gigawattnyi (GW) új napenergia-termelő kapacitást létesítettek szerte a világban, idén pedig ennél is nagyobb lehet a bővülés. Több előrejelzés is született az utóbbi hónapokban, melyek zömében 40-50 GW új teljesítménnyel számolnak a szakértők.

Az újonnan telepített kapacitások ugyan évről évre csúcsokat döntenek – és hasonló tendenciát várhatunk a következőkben is –, a napenergiának a teljes energiatermelésen belül játszott szerepe egyelőre még a szolár-nagyhatalmak esetében is meglehetősen alacsony. Az éllovasok közül Kínában és az Egyesült Államokban mintegy 0,2 százalék, Japánban pedig mintegy 1 százalék volt a napenergia részaránya a teljes áramtermelésen belül.

Más a helyzet a legnagyobb európai piacokon: az eddigi évek következetes bővítésének köszönhetően továbbra is Németország rendelkezik a legnagyobb beépített kapacitással. Tavaly 30 terawattóra (TWh) villamos energiát állítottak elő napelemekkel, ez a teljes termelés 4,7 százalékát jelentette. (Összehasonlításul: a paksi atomerőmű tavalyi termelése 15,4 TWh volt.) Napos időszakokban a német energiaellátásban immár meghatározó szerep jut a szolár energiának, június elején az ország teljes áramigényének felét ebből fedezték.

Hasonlóan jól áll Olaszország, ahol ugyan a németországinál kisebb a teljes kapacitás, a földrajzi és időjárási adottságok miatt arányaiban sokkal több energia állítható elő ennek segítségével. Ennek megfelelően a napenergia a mediterrán ország termelésén belül 7,8 százalékos részt képvisel.

Az egyes régiók versenyében az Európai Unió jár az élen a napenergia hasznosítását tekintve. Az Unió teljes áramtermelésének tavaly 2,5 százalékát ez adta, Ami csaknem 0,4 százalékponttal több, mint az egy évvel ezelőtti időszakban.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12