2015.  április 10. péntek 08:32

Nem mindennapi ötlettel állt elő egy holland vállalkozás: szerverekkel fűtenének magánlakásokat! Az elsőre bizarrnak tűnő elgondolás mögött az a felismerés áll, hogy az általában hatalmas adatközpontokban működő szerverek tetemes mennyiségű hőt termelnek, hűtésük pedig plusz energiát igényel.

A Nerdalize nevű startup ezeket a szervereket lakásokba telepítené, a keletkező hőt pedig – ami máskülönben kárba veszne – azok fűtésére használná. A vállalkozás bérbe adja a mini házi szervereket, a lakás tulajdonosoknak nem kell megvásárolnia azokat. A „fűtőtest” egy radiátorhoz hasonlóan működik, annyi különbséggel, hogy forró víz helyett nagyteljesítményű szerverek találhatók benne. A cég fizet a működtetéshez szükséges áramért, a hőt viszont a család hasznosítja.

Az innovatív vállalkozás együttműködést kötött az egyik legnagyobb helyi energiaszolgáltatóval az e-radiátorok telepítésére. Az ötlet roppant gazdaságosnak tűnik abból a szempontból is, hogy ezáltal a számítástechnikai berendezéseket már meglévő helyiségekben tudják elhelyezni, így nincs szükség újak építésére vagy régiek felújítására. A legérdekesebb fejlemény mégis az lehet, ha idővel a szerverek a háztetőn elhelyezett napelemekből nyerik majd az áramot, így a rendszer egyszerre szolgáltat villamos energiát, hőt és felhő alapú számítástechnikai szolgáltatásokat…

A konstrukció egyben megoldást nyújthat arra a jelenségre is, hogy a szerverközpontokban gyakran találhatók már rég nem használt, úgynevezett zombi gépek, amelyek már nem szolgáltatnak, ám továbbra is fogyasztanak áramot.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12