2015.  május 15. péntek 11:07

New York hagyományaihoz régóta hozzátartoznak az utcai ételárus kocsik, ám a gáztüzelésű mobil bódék nem éppen környezetbarát üzemeltetésükről híresek. Egy helyi cég ezért zöld változatokat kíván piacra dobni – méghozzá ingyen.

A filmekből is jól ismert étel árus kocsik többségében gázzal működnek a sütő- és melegítő berendezések, ami nem tesz jót a metropolisz levegőminőségének. A környezetszennyezés elleni küzdelem jegyében a MOVE Systems nevű, New York Queens negyedében működő cég 500 hibrid áruskocsit hoz forgalomba.

A mintegy másfél méter széles és három méter hosszú kocsikra napelemeket és újratölthető akkumulátorokat szerelnek, ezek látják el árammal a hűtőszekrényeket, grillsütőket és mosogatókat. Kialakításukból adódóan az egységek számos különféle étel árusítására alkalmasak.

A MOVE kezdeményezését teljes egészében felajánlásokból és a magánszféra közreműködése révén finanszírozzák, éppen ezért a kocsikat ingyen bocsátják az árusok rendelkezésére. Az első száz példányt mozgássérült veteránok kapják, akik ma az utcai árusításból keresik a kenyerüket. (Bizonyára nem véletlen egybeesés, hogy a helyiek először az emlékezet napján – május utolsó hétfőjén – vásárolhatnak napenergiával készített hot dogot.) A további négyszázért pedig már csak azért is komoly tolongás várható, mert jelenleg több mint háromezer New York-i árus rendelkezik engedéllyel.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12