2015.  április 17. péntek 11:32

Ismét mérnöki zsenialitásukról tettek tanúbizonyságot a kínai mérnökök és kutatók. Ezúttal az akkumulátortechnológia, illetve az elektromos közlekedés terén alkottak nagyot: a minap bemutatott buszok energiatárolója akár tíz másodperc (!) alatt feltölthető. A légszennyezettséggel hosszú ideje küzdő távol-keleti ország mellett európai országokban is megjelenhetnek a különleges járművek.

A világ leggyorsabban feltölthető akkumulátorával felszerelt buszt mutattak be Kelet-Kínában – jelentette az MTI. Az eredetileg szupergyors vonatokat gyártó CSR konszern egyik ágazata által kifejlesztett technológiának köszönhetően a járművek akár 10 másodperc alatt újratölthetők. Természetesen a rövid töltési időnek ára van: az egy-egy alkalommal vételezett energia körülbelül öt kilométer megtételéhez elegendő. De vajon szükséges-e ennél több, ha városi közlekedésről van szó?

Márpedig ez az idő annyira rövid, hogy ha valamennyi megállóban rendelkezésre áll a szükséges töltő, a procedúra az utasok le- és felszállása idején is elvégezhető. Mindehhez járul az a tény, hogy a buszok akár 30-50 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos típusok, élettartamuk lejárta után pedig szinte teljes mértékben újrahasznosíthatók.

Ilyen paraméterek mellett nem csoda, hogy a gyártó céghez már a bemutatót követően mintegy másfélezer megrendelés futott be. A 12 éves „szolgálatra” tervezett járművek nemcsak Kínában, hanem például Közép- és Kelet-Európában is nagy népszerűségre számíthatnak, ahol a gyakran matuzsálemi kort megért tömegközlekedési járművek alternatívái lehetnek. A kérdés már csak az ár…

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12