2015.  január 27. kedd 15:27

Világviszonylatban is csúcsszínvonalat képviselő közvilágítási rendszert fejlesztett ki konzorciumi partnereivel együttműködve a GE. A több mint másfél éve bejelentett projekt eredményeként megvalósult rendszer egyesíti a legkorszerűbb, vezérelhető LED-es útvilágítást és a napenergia hasznosítását.

Az E+grid nevű közvilágítási koncepció a GE Hungary Kft., az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az MTA Természettudományi Kutatóközpont közös munkája nyomán valósult meg. A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap mintegy 570 millió forinttal támogatta a fejlesztést. Az így létrejött rendszer éves átlagban több energiát termel, mint amennyi a működéséhez szükséges, a fölösleget pedig visszatáplálja a hálózatba, illetve szükség esetén arról leválva úgynevezett szigetüzemben is képes működni.

Az E+grid a közvilágítás új dimenzióiba nyújt betekintést: az intelligens vezérlőrendszer mellett időjárás- és forgalomérzékelők, napelemek, az energia tárolására szolgáló akkumulátorok, valamint LED-es lámpatestekből áll. A hagyományos, nem szabályozott közvilágítási rendszerekhez képest kevesebb energiát igényel, mivel igazodik a forgalom sajátosságaihoz. Emiatt hozzájárul a széndioxid-kibocsátás és a fényszennyezés mértékének csökkentéséhez is. Moduláris felépítésének köszönhetően igény szerint bővíthető, intelligens döntési algoritmusai pedig lehetővé teszik, hogy a rendelkezésre álló áramtarifák közül mindig a leggazdaságosabban elérhetőt használja.

A közvilágítás a világ teljes villamosenergia-felhasználásának körülbelül 15 százalékát teszi ki. Csak Európában mintegy 60 millió utcai világító pont működik, amelyek áramellátásának biztosítása összesen 15 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával jár. A most zárult fejlesztés egyben egy új üzleti modell „próbája” is, ahol a közvilágítás üzemeltetői (zömmel az önkormányzatok) már nem csupán fogyasztók, hanem az energiapiac aktív részeseivé is válnak. Az úgynevezett energiapozitív rendszer által megtermelt fölösleges energia ugyanis a hálózatba visszatáplálva bevételi forrást jelenthet számukra.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12