2014.  december 16. kedd 08:33

A természetes fény otthonunkban is nélkülözhetetlen, a napsütés azonban gyakran nem kívánt hővel is jár, amely ellen gyakran energiafaló klímaberendezéssel védekezünk. A jövőben már „okos ablakok” lehetnek a segítségünkre.

Kutatók egy olyan új megoldáson dolgoznak, amely meggátolhatja a hő beáramlását, ha a külső hőmérséklet emelkedik. Az Amerikai Kémiai Társaság tudományos lapjában ismertetett eljárás a jövőben hozzájárulhat a háztartások energiamegtakarításához és ezáltal csökkenhetnek a villanyszámlák.

Régóta folynak kutatások hőérzékeny és az energiafelhasználás mérséklésére alkalmas ablakokkal. Amikor kint nagy meleg van, az ablakok tejfehérré változnak, így blokkolva a nem kívánt hőt, miközben a fény továbbra is akadálytalanul jut az épületbe. A hőmérséklet csökkenése nyomán az ablakok újra átlátszóvá válnak. Az eddigi megoldásokban alkalmazott zselészerű anyagok – úgynevezett hidrogélek – térfogata azonban hő hatására megnövekszik, ez pedig csökkenti a hatékonyságot. A legutóbbi kísérletek e mellékhatás kiiktatására irányultak.

Három kínai származású mérnök és munkatársaik a korábbi eredményekre építve a hidrogélek egy új változatát fejlesztették ki: mikroszkopikus méretű gyöngyöket oldottak fel folyadékban, majd az anyagot két üveglap közé juttatták. A kísérleti modellben a szimulált napsugárzás hatására az ablak szintén elhomályosodott, azonban a benne lévő gél sokkal kevésbé tágult ki, mint elődei. A kutatók szerint az új találmányt sikerrel alkalmazhatják a jövő okos ablakaiban.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12