2015.  január 16. péntek 09:47

Váratlan szabálymódosításra hívta fel a figyelmet a hazai napenergia-szektor egyik legfőbb szakmai szervezete. Az idei év elejétől környezetvédelmi termékdíj terheli a napelemeket, valamint a szélerőművek generátorát és vezérlőegységét is. Az intézkedés megütközést váltott ki az ágazatban, hiszen a díj lényegében az adott termék környezetszennyező hatását ellensúlyozó adót jelent, ami legalábbis nehezen értelmezhető a megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések esetében. A hivatalos magyarázat szerint a befolyó összeg a későbbi begyűjtés és újrahasznosítás költségeinek fedezéséhez szükséges.

Nem csak az Európai Unióban (EU), de világszerte a hazaival ellentétes gyakorlat figyelhető meg, azaz a kormányok különböző formában támogatják a megújuló alapú energiatermelést. Az EU 28 tagállama közül Magyarországon a legalacsonyabb – mindössze 4 százalék – a napenergia aránya a teljes termelésen belül. Az újonnan kivetett adó minden bizonnyal nem a további növekedés irányába hat, márpedig hazánk 2020-ra 14 százalékot meghaladó megújuló-részarány elérését vállalta. A környező országokhoz viszonyítva elenyésző napenergia-termelő kapacitásból kiindulva a termékdíj nem jelenthet érdemi bevételt a költségvetés számára, éppen ezért a szakma mostanáig csak keresi a lehetséges indokokat. A fotovoltaikus berendezéseket terhelő elvonás mértéke is meglepő, hiszen a „jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” közé sorolt napelemek után kilogrammonként 114 forint fizetendő, szemben például az ólomsavas akkumulátorokkal, amelyekre fele ekkora díj hárul. Annak ellenére, hogy az akkuk mérgező nehézfémeket is tartalmaznak, míg a napelemek szinte teljes egészében újrafelhasználható alumíniumból és szilíciumból készülnek. Élettartam tekintetében sokszoros a különbség: míg a gépkocsikban is használt akkumulátorokat néhány évente cserélni kell, addig egy napelemes rendszer akár 35-40 évig is szolgáltatja a tiszta áramot.

Hogyan hathat a szabályozás az árakra?

Ha a termékdíj megfizetésére kötelezett forgalmazók beépítik azt az áraikba, a kilogrammonkénti 114 forint – rendszermérettől függően – várhatóan legfeljebb 1-2 százalékos áremelkedést okozhat. A Belügyminisztérium ide vonatkozó rendelete azonban egy újabb kötelezettséget is ró a kivitelezőkre, illetve felhasználókra. Márciustól kötelező lesz az úgynevezett tűzvédelmi leválasztókapcsoló beépítése valamennyi napelemmel felszerelt ingatlanban. A jogalkotó főként életvédelmi szempontokkal indokolja a döntést, amellyel könnyű egyetérteni, ám a beszállítótól és a szerződéses feltételektől függően 350-400 ezer forintos pluszköltség már tetemes árváltozást jelenthet. (A kötelezővé tett berendezésnél egyébként létezhetnek egyszerűbb, bevált, és sokkal olcsóbb megoldások.) Ha a szabályozás a jelenlegi formájában fennmarad, az idén életbe lépő változások összességében 15-30 százalékkal növelhetik a beruházások bekerülési árát.

Van esély a változtatásra

A rendelkezés által kiváltott értetlenség nyomán immár biztosra vehető, hogy a téma további komoly egyeztetések tárgya lesz a közeljövőben. A szakmai és egyéb tiltakozásának hatására remélhetőleg módosul a frissen életbe lépett szabályozás. A megújuló energiaforrásokhoz való általános hozzáállás azonban messze túlmutat a politikán: globálisan szemlélve a kérdést, végsősoron az emberiség jövője a tét.

Az enHome optimistán várja a folytatást, és bízik abban, hogy a szakma aktív részvételével, az építő jellegű kritikák és javaslatok megfontolása nyomán változhat a helyzet. A cég továbbra is messzemenőkig elkötelezett a decentralizált energiatermelés iránt, szakértői azon dolgoznak, hogy a tiszta energiaforrások terjedése hazánkban is töretlen legyen.

Nem (csak) pénzkérdés

Valamennyi, a fosszilis energiahordozók piacára ható tényezőtől függetlenül tényként kell kezelni, hogy a megújuló energiaforrások hosszú távon megkerülhetetlenek. Kezdetben a támogatások elengedhetetlenek voltak a fejlesztések beindításához, az államilag ösztönzött beruházások mellett azonban egye jelentősebb a „spontán” kereslet is. A magáncégek egyre ambiciózusabb beruházásai mellett a háztartások is növekvő érdeklődést mutatnak a napenergia iránt – a napelemekkel felszerelt otthon költséges „hóbortból” mára a tudatosság egyik fokmérőjévé vált.

A hagyományos és a megújuló energiaforrások közötti különbséget elsősorban nem pénzügyi, hanem környezeti megfontolások alapján kell szemlélnünk. Különös dolog azzal szembesülni, hogy a tiszta energiaforrások jövőjének, jelentőségének megítélésére milyen komoly hatással van a fosszilis energiahordozók aktuális világpiaci ára. Természetesen mivel a világ energiagazdasága még mindig jelentős mértékben a szénhidrogénekre épül, ez a jelenség várhatóan sokáig fennmarad, ám a megújulók térnyerése vitathatatlan, egyben nélkülözhetetlen. Számos jelentés szól a bolygó szén-, olaj- és gázkészleteinek kimerüléséről, ám nem kevésbé gyakoriak azok a figyelmeztetések sem, amelyek a környezet és az éghajlat már-már visszafordíthatatlan károsodásáról szólnak. Leegyszerűsítve: hiába esik az olajár, hiába olcsó az amerikai palagáz, a környezetvédelmi kihívásokra valódi választ csak a megújuló energiaforrások adhatnak.

Míg a szén-, olaj- és gázárak a valós kereslet mellett gyakran függnek politikai és stratégiai tényezőktől is, a napelemgyártás költségei az egyre kiforrottabb technológiáknak köszönhetően az utóbbi években jelentősen csökkentek, a tömegtermelésnek köszönhetően mára igen széles rétegek számára vált elérhetővé a tiszta, saját célra történő energiatermelés lehetősége. Számukra egy napelemes rendszer kiépítése nem kizárólag anyagi ráfordítás, hanem környezettudatosság kérdése is. Aki ilyen jellegű beruházás mellett dönt, nem csupán egy belátható időn belül megtérülő befektetésre, hanem a valóban fenntartható jövőre mond igent.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12