2015.  március 26. csütörtök 17:06

Nem okozott üzemzavart a múlt heti napfogyatkozás az európai villamosenergia-hálózatban. Bár a szakembereknek korábban nem volt alkalmuk élesben felmérni, hogy hogyan befolyásolja a napenergia-termelést egy ilyen jelenség, a mostani alkalom megnyugtató tapasztalatokkal szolgált.

„Nagyobb volt a füstje, mint a lángja” – mondhatnánk a március 20-ai részleges napfogyatkozással kapcsolatban előzetesen megjelent figyelmeztetésekre. Az európai országok rendszerirányítói egy éve készültek az esetleges vészhelyzet elhárítására, és az együttműködésüknek köszönhetően minden probléma nélkül zajlott. A dolog ezzel együtt korántsem nevezhető vaklármának.

Mitől tartottak?

A korábbi évtizedek napfogyatkozásai általában veszélyesebbek voltak az óvatlanul az eget kémlelők látására, mint a villamoshálózatokra, a napközbeni, rövid ideig tartó sötétséget gond nélkül átvészelték a rendszerek. Mostanra viszont a napenergia-termelés – elsősorban Nyugat- és Dél-Európában – olyan méreteket öltött, amelyek mellett a termeléskiesés már tetemes ingadozásokhoz vezethet. Előzetesen több mint 30 gigawattnyi kapacitás átmeneti eltűnésére, majd visszatérésére számítottak (ez a mennyiség a paksi atomerőmű teljesítményének mintegy tizenötszöröse).

A rendszerirányítók a szokásosnál több, gyorsan indítható tartalék kapacitást helyeztek készenlétbe, és megvizsgálták, hogy milyen eszközökkel – például szivattyús-tározós erőművek használatával vagy a napenergia-termelés koordinált leállításával és újraindításával – szabályozhatják a hálózatba jutó energia mennyiségét. Így bár a szolár-nagyhatalomnak számító Németország naperőműveinek termelése a napfogyatkozás ideje alatt csaknem negyedére esett vissza, az össz-áramtermelésben nem történtek jelentős kilengések. A tartalékerőművek rövid ideig tartó működtetése nem feltétlenül gazdaságos, azonban egy néhány évtizedenként bekövetkező párórás napfénymentes időszak jelentősége ilyen szempontból elenyésző.

Mi lesz legközelebb?

A következő napfogyatkozásnak 2026-ban lehetünk tanúi, amikor a mainál minden bizonnyal jóval nagyobb mértékben támaszkodunk majd a megújuló energiára. A technológiai fejlődésnek köszönhetően akkorra nem csak hatékonyabb napelemek, hanem vélhetően fejlett energiatárolási megoldások is rendelkezésünkre állnak majd, és ahogy a mostani helyzet is bizonyította, a termeléskiesés a megfelelő óvintézkedésekkel ellensúlyozható.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12