2015.  március 06. péntek 13:32

Alig két hét múlva újra napfogyatkozás lesz Európa nagyobb része fölött, mintegy három órára elsötétítve a földrész egét. Miután az utóbbi években drasztikusan növekedett a napenergia részaránya a villamosenergia-termelésen belül, több helyen is vészhelyzetről, összeomlásszerű áramszünetekről lehet olvasni. Az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezete (ENTSO-E) azonban alaposan felkészült a várható hatásokra, és jó eséllyel kézben tartják majd a helyzetet.

Legutóbb 1999-ben tapasztalhatott teljes napfogyatkozást az európai lakosság, akkor rövid időre több országra is teljes sötétség borult. A jelenség most legfeljebb Írország és Skócia egyes részein lehet teljes. A szakemberek tisztában vannak a helyzet jelentőségével, ám értékes tapasztalatszerzési lehetőségként tekintenek rá.

Honnan erednek az aggályok?

Napfogyatkozások több alkalommal is előfordultak az utóbbi évtizedekben, mégsem okoztak komoly fennakadásokat a villamosenergia-rendszerekben – mondhatjuk laikusként. És valóban, egy-egy rövid ideig tartó sötétség alkalmával a hirtelen megnövekvő áramigényt ki tudta elégíteni a meglévő erőműpark. A hagyományos tüzelésű erőművek hazánkban is ritkán üzemelnek teljes kapacitással, nem beszélve a kötelezően rendelkezésre álló tartalék erőművekről, amelyek indítása és leállítása jól programozható, még ha a rövid időre történő„felpörgetésük” nem is lehet mindig gazdaságos.

A legutóbbi, ilyen mértékű napfogyatkozásnak azonban több mint másfél évtizede lehettünk tanúi, amikor a megújulóenergia-termelés még a ma nagyhatalomnak számító Németországban is gyerekcipőben járt. Mára azonban az alternatív források, elsősorban a Nap jelentős mértékben járulnak hozzá az ezek iránt nyitott és elkötelezett országok áramtermeléséhez. Az ENTSO-E adatai szerint az 1999-es égi jelenség idején a kontinensen megújuló alapon termelt áramnak csupán 0,1 százaléka származott napenergiából. Ez az arány mára 10 százalék fölé növekedett. Csak Európában (Nagy-Britanniát nem számítva) a napenergia aránya 3 százalék a teljes fogyasztáson belül.

A fejlődés különösen látványos volt Németországban, ahol a nukleáris erőművek leszereléséről szóló döntés mellett az is hozzájárult a fotovoltaikus rendszerek térhódításához, hogy az állam nagyvonalú támogatásokkal ösztönözte azok telepítését. Ma még a változékony időjárás jellemezte márciusi hónapban is 7 százaléknyi a napenergia részesedése a teljes termelésen belül.

Sok függ az időjárástól

A rendszerirányítók arra számítanak, hogy ha március 20-án délelőtt napos idő lesz, akkor mintegy 35 ezer megawattnyi – nagyjából 80 közepes erőmű kapacitásának megfelelő – teljesítmény „tűnik el” fokozatosan az európai hálózatokból, majd ennél jóval több tér vissza, alig két órán belül (az eltérés abból adódik, hogy mire újból kivilágosodik az ég, a Nap már erősebben sugároz, így a hálózatba jutó energia mennyisége is nagyobb lesz).

Az áramellátás biztonságáért felelős szervek hozzászoktak a terhelés nagy arányú változásaihoz, akár napon belül is: a reggeli órákban és munkaidőben igen magasra szökik az áramigény, majd este és éjjel alacsony szinten állandósul. Ezek a ciklusok azonban jól tervezhetők, és a rendszerirányítók jó előre tudják, hogy szükség lesz-e tartalék kapacitások üzembe állítására, sőt azt is, hogy az adott pillanatban azt gazdaságosan tehetik-e meg.

A napenergia terjedésével ezek a számítások egyre nehezebbek, mivel a napelemek és más elven működő naperőművek teljesítménye normál esetben is ingadozó lehet az időjárási körülményektől függően. Mint az egyik legnagyobb németországi rendszerirányító szóvivője jelezte, a közelgő napfogyatkozás hatását egészen a megelőző két-három napig nem lehet pontosan becsülni. Mint az az ENTSO-E gyakori kérdéseket taglaló anyagában is olvasható, egy ilyen jelenség az energiaellátás szempontjából nem hasonlítható a napszakok változásához. Egyrészt ilyenkor sokkal gyorsabban sötétedik el, majd világosodik ki az égbolt, ezért a napelemek is gyorsabban táplálják a hálózatba a megtermelt áramot. Másrészt éppen a délelőtti órákban következik be – mintha egy napon belül egymás után kétszer lenne naplemente és napfelkelte.

Fordulópont lehet

A megújuló energiaforrások népszerűségének növekedése hosszú ideje politikai vitatémaként is szolgál; március 20-a jelentős mérföldkő lehet e téren. A törvényalkotók számára ugyanis választ adhat arra, hogy az áramszolgáltatóknak miért lenne szükségük olyan tarifákra, amelyek mellett képesek lennének alkalmassá tenni hálózataikat az ingadozó termelés kezelésére.

Urai lesznek a helyzetnek

Az ENTSO-E mindenesetre igyekszik a szükségből erényt kovácsolni, és egy nagyszabású tesztként kezelni a helyzetet. Várakozásaik szerint a rövidesen bekövetkező napfogyatkozás értékes tapasztalatokkal szolgál majd, amelyeket a jövőbeni számításaik alkalmával felhasználhatnak. Minderre már csak azért is szükségük lesz, mert a következő, 2026-ra várható nappali sötétség már úgy éri el a földrészt, hogy a jelenleginél is jóval nagyobb lesz a napenergia jelentősége.

És hogy hogyan készülnek a nagy napra a szakemberek? Az európai rendszerirányítókat tömörítő szervezet tagországaiban valamennyi irányítóközpont élő telefonos kapcsolatban áll majd egymással a kritikus időszakban. Folyamatosan, valós időben informálják egymást a bekövetkező változásokról, és ezek alapján döntenek a szükséges biztonsági lépésekről, hogy elkerülhessék a hálózatokban fellépő ingadozások okozta áramkimaradásokat. Az egyes helyi irányítók az általában szokásos intézkedésekkel veszik elejét az esetleges vészhelyzeteknek, azzal a különbséggel, hogy ekkor jóval gyorsabban hajtják végre azokat. És mindenekelőtt bíznak a felhős időjárásban…

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12