2015.  március 16. hétfő 09:06

Japán kutatóknak vezeték nélkül sikerült áramot továbbítaniuk mikrohullámok segítségével. Az eredmény fontos mérföldkő az űrben termelt napenergia földre juttatását célzó kísérletek során. A tudósok 1,8 kilowatt villamos energiát juttattak célba 55 méteres távolságból, méghozzá tűpontossággal – ez a mennyiség elegendő egy elektromos vízforraló működtetéséhez.

Bár a távolság nem túl nagy, a technológia hozzásegítheti az emberiséget ahhoz, hogy egy napon hasznosítsa az űrben rendelkezésre álló korlátlan energiát – nyilatkozta a japán űrügynökség (JAXA) szóvivője. Első alkalommal sikerült valakinek jelentős mennyiségű áramot továbbítania ilyen kisméretű célpontba, egy nagyon kifinomult irányítóeszköz segítségével – tette hozzá.

Az űrben „befogott” napenergiának számos előnye van a földi hasznosítással szemben, elsősorban természetesen az, hogy korlátlanul, évszaktól és napszaktól függetlenül hozzáférhető. Az ember alkotta berendezések – mint a Nemzetközi Űrállomás vagy a műholdak – régóta használnak napenergiát, azonban ennek eljuttatása bolygónkra még mindig csak álom. A mostani sikeres kísérlet azonban biztató lehet a jövőre nézve.

A tervek szerint a napsugarakat napelemekkel és antennákkal ellátott műholdak gyűjtenék össze és juttatnák a földre mikrohullámokkal, mintegy 36 ezer kilométer távolságból. Egyelőre azonban több komoly akadály is áll a megvalósítás előtt. Többek között megoldást kell találni a nagyméretű tárgyak feljuttatására, összeállítására és karbantartására. A projekt éppen e kihívások miatt nem rövidtávra szól: az illetékesek szerint leghamarabb 2040-re válhat valóra az elképzelés.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12