2014.  december 12. péntek 16:15

Úgy tűnik, hogy a közelgő indiai napenergia-forradalom mindenre és mindenkire hatással lesz – ez alól még a világ legnagyobb szénkitermelő vállalata sem lehet kivétel. A helyi kormány tulajdonában lévő bányatársaság a minap jelentette be, hogy részt vállal az ország szolárkapacitásának bővítésében.

A Coal India Limited (CIL) összesen 1 gigawattnyi napenergia-termelő berendezés telepítését tervezi az ország két déli államában, egy az indiai napenergetikai vállalattal (SECI) kötött megállapodás alapján – írja a Cleantechnica. A beruházásról a szénért, energiatermelésért és megújuló energiákért felelős minisztérium számolt be. A vállalat először idén szeptemberben jelentette be, hogy nagyszabású szolárprojektekbe kezd, amelyekre összesen 1,2 milliárd dollárt fektet.

A létesítmények helyszínét a SECI jelöli ki Andhra Pradesh és Telengana tartományok területén. Mindkét terület jelentős napenergia-potenciállal bír, ugyanakkor jelenleg komoly szakadék húzódik az energiakereslet és –kínálat között. A tartományok ambiciózus szabályozást alakítottak ki a napenergia-hasznosítás számára, és aukciók keretében keresik az ilyen jellegű projektek megvalósításának lehetőségét.

A kormány döntése, hogy a bányavállalatot naperőművek építésére bírja, összhangban áll azzal a törekvéssel, hogy az állami cégeket a megújulóenergia-termelésben történő szerepvállalásra ösztönözzék. A kabinet nemrég ötszörösére emelte az újonnan telepítendő napenergia-termelő egységek teljesítményére vonatkozó célszámot. India így 2022-ig 100 gigawatt új kapacitás létesítésével számol, abban bízva, hogy a megújulóenergia-szektor 100 milliárd dollárnyi befektetést vonz majd.

Az indiai kormány számos állami tulajdonú vállalatot –köztük hő- és vízenergetikai társaságokat – kért fel napenergiát hasznosító beruházások megvalósítására; ezek után szakértők természetesnek tekintik, hogy az ország legnagyobb bányavállalata is sorra került. Az indiai cégeknek egy rendelet alapján nyereségük meghatározott részét társadalmi felelősségvállalásra kell fordítaniuk. A megújuló energiaforrások térnyerésének támogatására 2010-ben egy pénzügyi alapot is létrehoztak (Clean Energy Fund), amelynek egyik legnagyobb befizetője szintén a Coal India Limited. Az alapba az Indiában kitermelt vagy importált kőszén után tonnánként 100 rúpia (1,67 dollár) fizetendő.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12