2015.  április 27. hétfő 16:12

Tengeren úszó napelemeket tesztelnek Málta partjainál. A szigetország roppant szegény energiahordozókban, ám az Európai Unió tagjaként rá is komoly kötelezettségek vonatkoznak a megújuló energiaforrások felhasználása terén, ám az aprócska szárazföldön ennek is korlátozottak a lehetőségei.

Korábban lebegő szélfarmokkal is kísérleteztek Máltán, ám mostanra kiderült, hogy ugyanez a megoldás akár napelemekkel is működhet – írja a Cleantechnica. Hogy mennyire sikeresen, az a tesztek későbbi fázisaiban derülhet ki. A kísérletek első körében tutajokra szerelt napelemeket bocsátanak vízre, és megfigyelik az azokat érő hatásokat, és az elérhető teljesítményt. Amennyiben biztató eredmények születnek, a máltai egyetem által szabadalmaztatott tervek alapján folynak tovább a tesztek.

Málta számára kevés lehetőség mutatkozik a napenergia nagyléptékű szárazföldi hasznosítása terén, mivel a naperőművek telepítésére alkalmas földterületek igen szűkösek, a háztetőre szerelt napelemekből pedig a hálózat nem „él meg”.

Bár a tengeri naperőmű nagyon szellemes ötletnek tűnik, egyelőre a műszaki és pénzügyi megvalósíthatóságot kell megvizsgálni. A 200 ezer eurós projekt keretében az ötletgazdáknak választ kell kapniuk arra, hogy hogyan hatnak a tengeri körülmények a napelemekre. A vízről visszaverődő fény és a víz hűtő hatása elvben megnövekedett teljesítményhez vezet, ám eközben meg kell küzdeni a paneleken kicsapódó só és a korrózió okozta nehézségekkel is.

A találó módon AquaSol névre keresztelt kezdeményezés annyiban különlegesebb az eddigi hasonló vállalkozásoktól, hogy a napelemeket a nyílt tengerre telepítenék (korábban Brazíliában és Indiában víztározók felületére terveztek naperőműveket helyezni). Ha a jelenleg zajló kísérletek ígéretesek lesznek, azzal várhatóan megnyílik az út a megoldás kereskedelmi forgalomba hozatala előtt.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12