2014.  június 20. péntek 13:50

Rekordszintre emelkedett a németországi napenergia-termelés június első napjaiban. Az ország energiaigényének több mint felét a szolárpanelekkel fedezték, ami fontos mérföldkövet jelent a megújulókra történő átállás során.

„A német napenergia-szektor június első két hetében megmutatta, hogy mire képes” – idézte a Local.de Tobias Rothachert, a német gazdaságfejlesztési ügynökség, a Germany Trade Invest szakértőjét. A Fraunhofer kutatóintézet adatai szerint június 6-án délután 1 és 2 óra között a németországi napelemek 24,24 gigawatt energiát termeltek. Három nappal később a napi csúcsteljesítmény 23,1 gigawatt volt, amely a teljes energiaigény 50,6 százalékának felelt meg.

A hónap első fele szokatlanul meleg időjárást hozott, esetenként 37 Celsius-fokot is mértek. Rothacher szerint a csúcsdöntés a magas hőmérsékletnek és annak köszönhető, hogy június 9-e ünnepnap volt (munkaszüneti nap lévén az ipari fogyasztás a szokásosnál alacsonyabb, így a napenergia teljes felhasználáson belüli részaránya magasabb lehet – a szerk.). Hozzátette ugyanakkor, hogy a későbbiekben akár minden második-harmadik hónapban újabb rekordok születhetnek, mivel országszerte egyre több napelemet helyeznek üzembe.

Németország napenergia-termelésben elért sikere a nagy szolárfarmok építése helyett a lakossági felhasználók ösztönzésében rejlik. Rothacher szerint a panelek 90 százaléka háztartási méretű, tetőre szerelt rendszerként működik. A kedvező időjárásnak köszönhetően az idei év első öt hónapjában 34 százalékkal bővült a termelés az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A nap által termelt áram növekvő mennyisége azonban ráirányítja a figyelmet az energiatárolás fontosságára is. A jövőben Németországnak nagyobb tárolókapacitásokra lesz szüksége, mivel már jelenleg is több mint 1,4 millió fotovoltaikus rendszer termelt többletet, különösen a napsütéses napokon, dél körül. „Mostantól minden egyes újonnan telepített napelemes rendszer növeli a tárolók iránti igényt” – érzékeltette a helyzetet a szakember.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12