2014.  szeptember 29. hétfő 10:18

A háztartási energiatermelő berendezések tulajdonosai akár a tévéből is tájékozódhatnak arról, hogy egy adott időszakban a megújuló energiaforrások milyen arányban járulhatnak hozzá otthonuk áram- vagy melegvíz-ellátásához. Egy az Európai Unió által finanszírozott projekt keretében immár 10 ország több mint 15 millió nézőjéhez jutnak el az erről szóló információk.

Az idei évben kezdődött az EnergizAIR elnevezésű program, amelynek célja, hogy a klímaváltozás kérdésével aktívan foglalkozó tévécsatornák a megújuló energiaforrásokra vonatkozó adatokkal bővítsék időjárás-jelentéseiket. A hazánkban „EnergizAIR – a légből kapott energia” néven futó kezdeményezésben civil, szakmai, tudományos szervezetek és kutatócégek működnek együtt. A magyarországi tevékenység koordinációját a győri Reflex Környezetvédő Egyesület végzi.

A televíziós előrejelzéseken kívül a projekt weboldalán is nyomon követhetők a megelőző hétre vonatkozó, nap- és szélenergiával kapcsolatos adatok. A napenergia-termelésre vonatkozó információkat két kategóriában, a fotovillamos és a termikus felhasználásra vetítve jelenítik meg. A napfény erejét jelző indikátor megmutatja, hogy egy adott megyében egy áltagos (3kWp csúcsteljesítményű) napelemes rendszerrel egy 4 fős család villamosenergia-igényének hány százalékát lehet kielégíteni. A nap melegét szemléltető adatok azt jelzik, hogy egy átlagos (6 négyzetméter felületű, 300 literes víztartállyal kiegészülő) napkollektoros rendszer egy 4 fős család melegvíz-igényét milyen arányban képes fedezni. A szél erejét demonstráló mutató eltérő módszert követ: mivel a szélenergia otthoni hasznosítása igen ritka, a szám ebben az esetben azt jelzi, hogy az adott megyében működő szélturbinák által termelt áram hány háztartás számára elegendő.

A projektet működtetők célja, hogy a kibővített időjárás-jelentéseken keresztül további ismereteket közvetítsenek a lakosság felé, erősítsék bizalmukat a megújuló energiaforrások iránt, továbbá hogy aktívan támogassák az Európai Unió (EU) „20-20-20” célkitűzésének végrehajtását. (A 2008-ban elfogadott dokumentum szerint az EU kötelezte magát, hogy 2020-ig az 1990-es szinthez képest 20 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, 20 százalékkal csökkenti az energiafogyasztást, illetve legalább 20 százalékra növeli a megújuló energiaforrások arányát a teljes energiatermelésen belül.)

Az EnergizAIR jelenleg Belgiumban, Olaszországban, Szlovéniában, Franciaországban, Portugáliában, Magyarországon, Németországban, Svédországban, Spanyolországban, valamint Nagy-Britanniában működik. A résztvevők a partnerként csatlakozó tévécsatornák meteorológusai és műsorvezetői számára rendszeres képzést és tanácsadást biztosítanak, továbbá egy olyan, könnyen átadható ismeretanyag összeállításán dolgoznak, amely megkönnyíti az újabb érdeklődők bekapcsolódását.

A napsugárzásra és a szélre vonatkozó adatokat meteorológiai műholdak és időjárási adatszolgáltatók, rendszerirányítók biztosítják, illetve a projekt keretében kidolgozott modell segítségével számítják azokat. Ez utóbbi érdekessége, hogy az figyelembe veszi az egyes napkollektoros rendszerek melegvíz-tartályainak kapacitását is. A fotovillamos áramtermelésről szóló értékeket működő napelemes rendszerek segítségével ellenőrzik.

Bár a megújuló energiaforrások rendelkezésre állása fokozottan függ az időjárási körülményektől, ennek az innovatív kezdeményezésnek köszönhetően viszonylag jól tervezhetővé válik a hasznosításuk. Ez megkönnyítheti a döntést, ha valaki éppen otthoni energiatermelő berendezés telepítésén gondolkodik.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12