2014.  július 15. kedd 15:36

A napenergia hasznosítása mára egészen általánossá vált, egyre gyakrabban találkozhatunk családi házak tetejére szerelt napelemekkel és napkollektorokkal. Az egyre-másra épülő naperőművek is inkább méreteikkel, mint puszta létükkel kápráztatnak el. A szolártechnológia terjedésének a hétköznapi életben is tanúi lehetünk – elég csak a kerti lámpákra vagy a napelemes mobiltöltőkre gondolni. De vajon mennyit tudunk arról az energiaforrásról, amelynek földi létünket köszönhetjük? Következzen néhány érdekesség.


  • A Nap a Tejútrendszer legfényesebb csillagai közé tartozik, mérete és fénye alapján a legfelső 5 százalékban foglal helyet.
  • Az emberiség jelenlegi évi energiaszükségletét a Nap energiakibocsátása egy óra alatt képes fedezni.
  • Azt az energiát, amennyi az összes, Földön található és kitermelhető kőolaj-készletekben rejlik, a Nap másfél nap alatt sugározza bolygónkra. Természetesen e mennyiség nem teljes egészében hasznosítható – mintegy 30 százaléka visszaverődik az űrbe, illetve elnyelődik az óceánokban –, ám jelenleg még mindig csak a lehetőségek töredékét használjuk ki.
  • A fotoszintézis során a zöld növények a napenergiát kémiai energiává alakítják. Az így képződő biomassza a fosszilis energiahordozók „alapanyaga”. Végső soron tehát valamennyi földi energiaforrás léte a napsugárzásra vezethető vissza.
  • A napenergiát mintegy 2700 éve használja az emberiség. Már időszámításunk előtt 700-ban is használtak üveglencséket tűzgyújtásra.
  • A legelső napcellát 1954-ben a New York-i Bell Telephone Laboratories cég mutatta be. A napelemek az azóta eltelt évtizedekben jelentős fejlődésen mentek keresztül, napjainkban a hagyományosnak tekintett szilíciumon kívül több más anyagot is alkalmaznak félvezetőként.
  • Az űrkutatásban 1958 óta használják a napelemeket. A műholdak és egyéb űreszközök többségét (többek között a Nemzetközi Űrállomást is) napelemek segítségével látják el energiával.
  • A világ jelenlegi legnagyobb naperőműve a kaliforniai Mojave-sivatagban található. Területe meghaladja a 14,2 négyzetkilométert, teljesítménye 392 megawatt, ezzel mintegy 140 ezer háztartást lát el villamos energiával.
  • A napenergia hasznosítása teljesen zajmentes, mivel a berendezéseknek nincsenek mozgó alkatrészei, továbbá a napsugárzáson kívül semmiféle hajtóanyagot nem igényelnek.
  • A napenergiára a jövő megoldásaként tekintenek, mivel nem szennyezi a környezetet, ezáltal segít csökkenteni a fosszilis energiahordozók okozta üvegházhatást, továbbá gyakorlatilag kifogyhatatlan.
Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12