2014.  július 03. csütörtök 10:05

Egyszerre válhatnak olcsóbbá és környezetkímélőbbé a napelemek egy új gyártási folyamatnak köszönhetően. A napenergia ára belátható időn belül a fosszilis tüzelőanyagokból előállított energia árszintjére csökkenhet.

A Liverpooli Egyetem kutatói a tekintélyes Nature magazinban publikálták kísérleti eredményeiket, majd a koppenhágai EuroScience Open Forum című szakmai rendezvényen is bemutatták – számol be a Napenergiainfo.hu. Megoldásuk lényege, hogy a gyártás során egy a korábbinál olcsóbb, környezetbarát vegyületet használnak.

Ma a napelemek többségében szilícium alkotja az úgynevezett félvezető réteget, ám az utóbbi időben egyre népszerűbbé válnak a kadmium-tellurid nevű anyagból készült panelek is. Utóbbiak ugyan könnyebbek, vékonyabbak és olcsóbbak is, ám az előállításukhoz mérgező anyagokat használnak. Mindez pluszkiadásokkal jár, mivel a gyártóknak fokozott védelmet kell biztosítaniuk munkavállalóik számára, és a hulladék kezelése is speciális módszereket igényel.

A kutatók azonban találtak egy olyan vegyületet, amellyel teljes mértékben kiváltható a feldolgozáshoz szükséges toxikus anyag. A magnézium-kloridot széles körben alkalmazzák az élelmiszeriparban, de a fürdősó összetevői között is megtalálható. Ettől a környezetre nem ártalmas és olcsó megoldástól azt várják, hogy jelentős lendületet ad majd a napenergia-termelésnek. A csoportot vezető John Major szerint a naperőműveknek valóban vannak hátrányai – például a nagy kiterjedés és az ingadozó termelés –, azonban sem mérgező, sem üvegházhatást okozó anyagok nem kerülnek belőlük a környezetbe. A tudós bízik abban, hogy a napsugárzásból termelt villamos energia ára belátható időn belül azonos lesz a szénből vagy gázból előállított energiáéval.


Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12