2014.  június 17. kedd 16:22

Már jövőre megszülethet az a nemzetközi megállapodás, amelynek célja a károsanyag-kibocsátás számottevő mérséklése. A korábbi klímaegyezményekhez képest komoly előrelépést jelent, hogy ezúttal a legnagyobb szennyezők, az Egyesült Államok és Kína is elkötelezettnek mutatkoznak.

Tíznapos tárgyalássorozat kezdődött múlt szerdán Bonnban, ahol több mint 190 ország képviselői egy jövő év végén, Párizsban aláírandó ENSZ-klímaegyezményt készítenek elő. Az új szerződés kiváltaná az 1997-es kiotói jegyzőkönyvet, és a jelek szerint igazi előrelépést jelenthet – számol be a vs.hu. A kiotói jegyzőkönyvben az aláíró országok első alkalommal vállalták, hogy 1990-hez képest 5,2 százalékkal fogják vissza az üvegházhatású gázok kibocsátást. A levegőbe kerülő szén-dioxid mennyisége azonban azóta is folyamatosan emelkedik, évente mintegy 32 milliárd tonnányi szennyezi a levegőt. Az eddigi áttörést éppen a legnagyobb kibocsátók hozzáállása akadályozta. Az Egyesült Államok például nem hagyta jóvá a megállapodást, és további nagy országok sem tartották be maradéktalanul.

Az Egyesült Államok sokáig magát a klímaváltozás tényét is vitatta, sőt a republikánus oldal máig nem ismeri el annak veszélyét. Barack Obama elnök azonban nemrég radikális javaslattal állt elő, nevezetesen, hogy az USA erőművei 2030-ra 30 százalékkal csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat a 2005-ös szinthez képest. Az eredmény elérésére vonatkozó tervek elkészítésére két év áll az érintettek rendelkezésére, és a módszerekben viszonylag nagy szabadságot élveznek: a hatékonyság növelésétől a megújuló energiaforrások arányának emeléséig számos megoldással élhetnek. A 2005-ös esztendő, mint úgynevezett bázisév meghatározása ugyanakkor nem véletlen, az USA ekkortól kezdve már jóval kevesebb emisszióért felel, de a kezdeményezés mindenesetre ígéretes.

Eközben Kína is hasonló irányú célkitűzésekről számolt be. Nem sokkal az amerikaiak bejelentése után terjedt el a hír, hogy 2016-tól a távol-keleti országban is maximálhatják a szén-dioxid-kibocsátást. A kínai szabályozás már régóta érett, mivel egyrészt 2005-höz képest több mint 50 százalékkal növekedett az emissziója, másrészt – ebből is adódóan – itt található a legtöbb szennyezett levegőjű térség a világon. Csak 2012-ben több mint 8500 ember halálát okozta a rossz levegő. A jelenlegi számítások szerint Kína károsanyag-kibocsátása csak 2030 után fog csökkenni, de a tervek jó irányba mutatnak.

Megszűnni látszik tehát a gazdasági nagyhatalmak egymásra várása, a legjelentősebb országok is csatlakozni kívánnak az új ENSZ-egyezményhez. A témával foglalkozó kutatók szerint halaszthatatlan kérdésről van szó, a jelenlegi kibocsátási szintek mellett a Föld jövője már néhány évtizeden belül megpecsételődhet. Ahhoz, hogy a további éghajlatváltozás ne vezessen a tengerek szintjének rohamos emelkedéséhez, illetve a szárazföldek elsivatagosodásához, a bolygó átlaghőmérsékletének az évszázad végéig nem szabad két fokkal többel emelkednie. Ehhez azonban jelentős intézkedések szükségesek; a jelenlegi tanácskozás ezért reménykeltő.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12