2014.  szeptember 18. csütörtök 08:22

Hosszú idő után újra megnyílnak a lakosság számára elérhető energiahatékonysági pályázatok. A várhatóan még szeptemberben megjelenő kiírások értelmében fűtéskorszerűsítés, nyílászárócsere és háztartási nagygépek cseréje szerepel majd a támogatott beruházások között.


A minden alkalommal hatalmas érdeklődést kiváltó pályázatokról a Társasházi Háztartás, valamint a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete által szervezett konferencián hangzott el a hivatalos bejelentés. Hevesi Zoltán Ajtony, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára vázolta a főbb tudnivalókat. 

A pályázatok célcsoportja ezúttal kimondottan a lakosság, a meghirdetendő konstrukciók keretében háromféle beruházás támogatható. Fűtéskorszerűsítésre egymilliárd, külső nyílászárók cseréjére 1,1 milliárd, háztartási nagygépek cseréjére pedig 627 millió forint áll majd rendelkezésre. A legmagasabb pályázható összeg a fűtési rendszerek esetében 650 ezer, nyílászárócsere esetén 500 ezer, berendezések cseréje esetén pedig 35 ezer forint lesz.

A fejlesztések célja a hazai háztartások energiahatékonyságának fokozása. A teljes pályázati keretből előreláthatólag mintegy 3500 energetikai korszerűsítési beruházást és további 21 ezer háztartásigép-cserét támogathatnak majd. A helyettes államtitkár szerint a kiírások megjelenését egy 30 napos felkészülési idő követi majd – ez minden bizonnyal jól jön majd az érintetteknek, hogy véglegesítsék elképzeléseiket és megbirkózzanak a dokumentáció elkészítésének feladatával.

A konferencián Hevesi Zoltán Ajtony bejelentette továbbá, hogy a rövidesen végleges formát öltő Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában is komoly szerep jut a hatékonyságnövelő beruházásoknak. A 2014-2020 közötti úgynevezett programozási ciklusra előirányzott energiamegtakarítás mintegy 60 százalékát ugyanis az energetikai fejlesztések teszik majd ki. Újdonságot jelent a korábbiakhoz képest, hogy a lakosságnak is lehetősége lesz pályázni. A tervek között szerepel egyebek mellett a Panel-program utódjának szánt konstrukció, amelyet még az idén szeretnének elindítani, 10 milliárd forintos kerettel. A lakóingatlanok teljes körű felújítását célzó program valamennyi – azaz nem csupán társasházi – lakás korszerűsítését lehetővé tenné.

A Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében tervezés alatt áll egy, az energiahatékonysági és megújuló energetikai beruházások támogatását célzó pályázat is. Amennyiben megvalósul, akkor ennek – a felújítási programokra általában jellemző értéknövelő hatás mellett – hatalmas szerepe lehet abban is, hogy a tiszta, helyi energiatermelés további lendületet vegyen hazánkban.

Ha tehát valakit eddig is komolyan foglalkoztatott a takarékoskodás és otthona „zöldítésének” gondolata, annak érdemes mielőbb lépnie. A megvalósításban a vissza nem térítendő támogatások mellett az is segítséget jelent, hogy immár létezik olyan szolgáltató, amely valamennyi ezzel kapcsolatos feladatot magára vállal. A szeptember eleje óta országszerte tevékenykedő enHome teljes körű, kulcsrakész megoldásokat kínál az energetikai korszerűsítés terén, a hőszigeteléstől a fűtési rendszerek modernizálásán át a megújuló energiát hasznosító berendezések telepítéséig. A www.enhome.hu weboldalon elérhető kérdőív és kalkulátor segítségével előzetesen felmérhetjük, hogy egy adott ingatlanon milyen jellegű beruházásokat érdemes elvégezni, továbbá konkrét ajánlatot is kérhetünk a kivitelezésre.

 

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12