2014.  június 25. szerda 15:07

Alapvetően megváltoztathatja a megújuló energia tárolásának irányát három brit mérnök találmánya. A fölösleges villamos energiát hő formájában tároló berendezés hatásfoka akár a szivattyús-tározós erőművekénél is magasabb lehet. A terv egyelőre „nagyban” működik, de az ötletgazdák szerint megvalósítható a háztartásokban is alkalmazható változat.

A mérnökök a siklórepülők által kihasznált úgynevezett termik-jelenséget (a pilóták a felszálló meleg légtömegeket használják az emelkedéshez) megfigyelve jöttek rá, hogy az visszájára fordítva energiatárolásra is alkalmazható – számolt be a brit The Economist. A kifejlesztett berendezés a hőszivattyú elvén alapul, azonban ebben az áramlás iránya megváltoztatható, és a termelődő hőenergia mozgási energiává alakítható. Az energiatároló két, kaviccsal töltött silóból áll, amelyeket alul és felül is argonnal (stabil, kémiai reakcióba nem lépő nemesgáz) töltött csövek kötnek össze. A megtermelt fölös energiával egy villanymotor által működtetett kompresszort hajtanak meg, ami összesűríti a gázt. Eközben az felmelegszik, a silón átáramolva felhevíti az abban lévő kavicsot, majd kitágulva lehűl, és lehűti a másik silóban lévő kavicsot. A folyamatot megfordítva a létrejövő hőmérsékletkülönbség segítségével villamosenergia állítható elő. A forró silón átáramló gáz a hideg tartályba kerül, közben a szivattyú hengereit meghajtva generátorrá „változtatja” a motort.

A számítások szerint a berendezés 72-80 százalékos hatásfokkal képes üzemelni. Ez akár meg is haladhatja az úgynevezett szivattyús-tározós erőművek 74 százalékos hatásfokát. (Ez utóbbi megoldás lényege, hogy az alacsony áramigény idején olcsón megtermelt energiával vizet szivattyúznak egy magasan fekvő tározóba, majd szükség esetén leeresztik. Az így termelt energia drágábban értékesíthető, ezért pénzügyileg nyereséges.)

Az egyik feltaláló szerint a tároló hatékonysága a tervezéskor alkalmazott modern műszaki megoldásoknak köszönhető. Ezek az alkatrészek olcsók, kompakt kialakításúak és hosszú élettartamúak. Az előzetes számítások alapján a hőszivattyús energiatároló-termelő által előállított áram akár 30 százalékkal is olcsóbb lehet a szivattyús-tározós megoldásnál. Kisebb méretben a berendezés háztartási felhasználásra is alkalmas lehet. A tulajdonosok így akár teljes mértékben függetlenné válhatnak a villamos hálózattól, hiszen a saját kiserőművük által termelt energiát visszatáplálás helyett maguk tárolhatják.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12