2014.  június 11. szerda 10:50

Hibrid autók használt akkumulátoraival szerelik fel a Yellowstone Nemzeti Park egyes épületeit, ahol így folyamatosan biztosítható az áramellátás. A megoldással akár megkétszerezhető az akkuk élettartama, ezzel csökken a környezet terhelése és jelentős költségek is megtakaríthatók.

Különleges, környezetbarát kezdeményezéssel hívta fel magára a figyelmet a világ egyik legnagyobb autógyártója. A Toyota hibrid Camry modelljeinek elhasználódott akkumulátorait adományozta a Yellowstone Nemzeti Parknak, ahol komplex energiatároló rendszert építenek belőlük. (A japán cég 2004 óta több hibrid meghajtású autóval járult hozzá a park működéséhez.) Első lépésben 208 darab nikkel-fémhidrid akkut használnak fel, amelyek öt, oktatásra és kutatásra használt épület energiaellátására alkalmasak. A tervek szerint idén ősszel elkészülő rendszer összteljesítménye 85 kilowattóra lesz, és törpe vízerőművek révén táplálják majd árammal. Mindez azt jelenti, hogy a távoli vadonban álló létesítmény a hálózattól teljesen függetlenül működhet.

Az idő előrehaladtával az akkumulátorok veszítenek kapacitásukból, nem képesek kellő ideig fenntartatni töltöttségüket, ezért járművekben nem használhatók tovább. Sok autógyártó akár 10 év garanciát is nyújt a berendezéseire, ám az élettartam számos tényezőtől függ, többek között a teljes feltöltési és kisütési ciklusok számától. A Toyota szerint azonban az autókból kikerülve ezek az akkuk még kiválóan alkalmazhatók épületek energiatárolóiként.

Amint a popsci.com oldal beszámol róla, nem ez az első alkalom, hogy a Toyota helyhez kötött áramforrásként használja a hibrid járművek akkumulátorait. A vállalat japán kereskedéseiben már 2013 óta hasznosítják ezeket tartalék-kapacitásként, valamint az alabamai gyártóüzemben is keresik annak módját, hogy hogyan vehetnék hasznukat a gyártásban, illetve vészhelyzetben pót-áramellátásra. Nem minden akkumulátor alkalmas ugyanakkor arra, hogy háztartási vagy ipari környezetben élje „másodvirágzását”. Ezeket életciklusuk végén újra feldolgozzák.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12