2014.  július 04. péntek 14:41

A világ egyik legismertebb és legsikeresebb tőzsdemágusa, az amerikai Warren Buffet újabb 15 milliárd dollárt készül befektetni különböző megújuló energetikai projektekbe. Ezzel vélhetően további fellendülést hoz az iparág számára.

 

Mint az Alternativenergia.hu idézi, egy közelmúltban rendezett Las Vegas-i rendezvényen Buffet nem tudta pontosan megmondani, hogy eddig mennyi pénzt fektetett megújulókba, ám látatlanban is kijelentette, hogy megduplázza az összeget. Kiderült, hogy az eddigi invesztíciók már elérték a 15 milliárd dollárt, azaz az iparág ugyanilyen összegre számíthat a következőkben.

Warren Buffet a befektetők világában fontos indikátornak számít, előrejelzései, olykor meglepő döntései rendre beigazolódni látszanak, ezért a piacok általában nagy figyelemmel követik a lépéseit. Márpedig az energetikában sem számít kezdőnek: 2000 óta foglalkozik ilyen jellegű befektetésekkel, elsősorban az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. Cége elektromos hálózatokat üzemeltet, gázvezetékeket épít, és megújuló energiákat hasznosító erőműparkokkal is rendelkezik. A vállalat rendszeresen visszatartja nyereségét, ezért a következő évtizedben akár 30 milliárd dollárt is befektethet majd az energetikai szektorba. A bejelentésnek valószínűleg az amerikai kormány is örül, hiszen ilyen mérvű fejlesztésektől okkal várható, hogy elősegíti az ország függetlenedését a szén alapú energiatermeléstől. Hozzájárulhat továbbá ahhoz is, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra a 2005-ös szint 70 százalékára csökkentsék.

Warren Buffetnek egyébként már 2012 óta az érdekeltségébe tartozik egy kimondottan megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vállalat, a MidAmerican Renewables is. A cég rövid időn belül óriási felvásárlásokat hajtott végre, csak a három legnagyobb fotovoltaikus projektjének összteljesítménye mintegy 1400 megawatt (összehasonlításként: a paksi atomerőmű jelenlegi teljesítménye 2000 megawatt).

Ha a továbbiakban is bízni lehet a guru meglátásaiban, és ha a piac ezután is szinte vakon követi majd őt, minden esély megvan rá, hogy a következőkben újabb hatalmas összegeket fektetnek majd a nap- és szélenergiába.
Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12