2014.  december 02. kedd 17:17

A napelemes rendszerek biztonságos működésére már a tervezési fázisban nagy hangsúlyt kell helyezni annak érdekében, hogy az egyes berendezések mind normál üzemben, mind üzemzavar esetén kellően funkcionáljanak. E tényezőnek a megfelelő energiatermelés és az elvárt biztonsági szintek teljesítése szempontjából is kiemelt jelentősége van. Gondoskodni kell arról, hogy a már működő rendszereket ne veszélyeztethesse a nem szabványos telepítés vagy a karbantartás hiánya. A következőkben a Solar Daily írása nyomán sorra vesszük a fotovoltaikus rendszerek tíz tulajdonságát, amelyek miatt elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés.

IEC 62446 szabvány

Az IEC62446 szabványt a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság bocsátotta ki 2009-ben. Egyebek mellett rögzíti a táphálózatra csatlakozó fotovillamos (PV) rendszerek dokumentálásával, üzembehelyezési vizsgálatával és ellenőrzésével kapcsolatos minimális követelményeket. A dokumentálás jelentősége kiemelkedő, ugyanis ez jelzi, hogy a megfelelő óvintézkedésekre és vizsgálatokra már a felhasználónak történt átadás előtt sor került.

Hatékony földelés

Valamennyi elektromos berendezéshez hasonlóan a napelemeket és tartószerkezeteiket is földelni kell a sérülések és a tűzesetek elkerülése érdekében. Ha a szigetelés idővel elöregszik, a rendszer fém alkatrészeinek érintése áramütést okozhat. Az érintésvédelem kérdésén túl egy meghibásodott vagy hiányzó földelés akár a napelemes rendszer élettartamát is jelentősen lecsökkentheti.

Talajban keletkező hibák

A fotovoltaikus rendszerek – különösen a nagy teljesítményűek – jó néhány méternyi kábellel rendelkeznek, amelyek egy része a talajban is húzódhat. A szigetelés hiányossága esetén a berendezés által termelt energia egyszerűen a talajba szivárog. Ez elsősorban nedves körülmények között jelenthet problémát, amikor az inverter saját szigetelésellenőrző és hibaáram-védelmi funkciói megakadályozzák annak bekapcsolását, ami jelentősen csökkenti a rendszer működési hatékonyságát.

Környezeti károsodások

A fotovoltaikus rendszerek a tulajdonságaiknál fogva ki vannak téve valamennyi környezeti hatásnak. A kábelezés vagy a csatlakozók nedvesség okozta sérülései, illetve a rozsdásodás a teljesítmény csökkenéséhez, továbbá megnövekvő tűzveszélyhez vezethet. A rendszeres karbantartások során mód van a teljesítmény nyomon követésére és a szükséges javítások vagy módosítások elvégzésére.

Felületi szennyeződés, fizikai behatások

A napelempanelek idővel elszennyeződhetnek, ezáltal hatékonyságuk csökkenhet, a környezeti hatások pedig sérüléseket okozhatnak a rendszer elemein. Az időről időre elvégzett felülvizsgálat módot ad a problémák azonosítására és megoldására.

Kábelsérülés

A kábelezés leggyakoribb hibája, amikor a huzal a panelek alá lógva az az alatt lévő növényzettel érintkeznek. Ha a borítása elhasználódik vagy rágcsálók rongálják meg, a szabaddá váló fémhuzal áramütést okozhat. A kábelezés és a csatlakozások rendszeresen elvégzett ellenőrzésével kiküszöbölhetők az ilyen jellegű problémák.

A rendszer teljesítményének igazolása

A napelemes rendszerek kivitelezése előtt számításba kell venni valamennyi felmerülő költséget, valamint az alacsonyabb villanyszámla és a betáplálási tarifa révén elérhető megtérülés időt. A rendszerteljesítmény igazolása és a panelek által termelt energia mennyisége tehát fontos tényező ennek kiszámításához. Sok esetben egy egyszerű elektromos vagy kábelezési hiba súlyos elégtelenséghez vezethet a panelek energiatermelő képességében. Bár a megfelelő méretezés iránymutatást ad a teljesítőképességről, a rutinszerű próbákkal hosszú távon is hitelesen igazolható a folyamatos teljesítmény.

Szavatosság érvényesítése

A termékszavatosság és az egyes alkatrészekre szóló garancia érvényesítésének feltétele lehet a napelemes kiserőmű rendszeres elektromos tesztje, amelynek során megállapítható és igazolható a biztonságos működés és a maximális kimeneti teljesítmény.

Tűzveszély elkerülése

Az utóbbi években a háztetőre szerelt napelemes rendszerek számának növekedésével párhuzamosan emelkedett az ismertté vált tűzesetek száma is. A fotovoltaikus rendszerek kábelezésének és alkatrészeinek alapos átvizsgálásaival biztosítható a berendezés üzembiztossága és csökkenthető az elektromos hibák okozta tűzveszély.

Dokumentáció

A napelemes rendszerek telepítése számos dokumentum és formula átadásával jár. A dokumentáció általában a berendezésekre és a kivitelezőre vonatkozó adatokat, használati és karbantartási útmutatókat, valamint egyéb, szabványok vagy hatóságok által előírt információkat foglal magában. A felhasználónak szintén meg kell kapnia az üzembe helyezésről és üzemi próbáról szóló adatokat, amelyeknek legalább a telepítés során végzett villamos biztonsági és igazoló tesztek eredményeit tartalmazniuk kell.


Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12