2015.  január 12. hétfő 11:33

Újabb, tízmilliárd forintos keretösszegű energiahatékonysági pályázatot jelentett be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A tavaly ősszel kezdődött nyílászáró-, kazán-, illetve háztartási nagygép-csere alprogramok után ezúttal 4-60 lakásos társasházak pályázhatnak. A cél mintegy húszezer lakás energetikai korszerűsítése.

Szabó Zsolt, a tárca fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára közölte, hogy a konstrukció keretösszege tízmilliárd forint, a támogatás mértéke lakásonként 300-650 ezer forint lehet, valamint a beruházások támogatási intenzitása 50 százalékos. A minisztérium magyarázata szerint jelenleg a hazai ingatlan- és lakásállomány mintegy 70 százaléka energetikailag korszerűtlen, a kormány ezen a helyzeten kíván változtatni. Ennek érdekében bővítik ki a 2014 szeptemberében meghirdetett Otthon Melege Programot, amelynek további kiírásai is előkészítés alatt állnak.

A most induló pályázat keretében legalább 4, legfeljebb 60 lakásos panel- és téglaépítésű házak, lakásszövetkezetek nyerhetnek támogatást, a későbbiekben pedig várhatóan a nagyobb lakóközösségek is indulhatnak a forrásokért. A finanszírozható beruházások között szerepel a szigetelés, a nyílászárócsere, a fűtési rendszer korszerűsítése, valamint a megújuló energia alapú melegvíz-ellátás megvalósítása is. Az államtitkár szerint az a cél, hogy az érintett ingatlanok energiahatékonysági besorolása legalább két fokozattal javuljon. E paramétert a támogatás folyósításakor is figyelembe veszik, a kifizetés ugyanis két ütemben, 95, illetve 5 százalékos arányban történik majd. Ez utóbbi tétel utólagos folyósítása kapcsán ellenőrzik az energiamegtakarítás mértékét.

A pályázati kiírás tervezete már elérhető a kormany.hu oldalon, a konstrukció hivatalosan március 9-én nyílik meg. A jelentkezéseket kizárólag digitálisan lehet benyújtani.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12