2014.  június 19. csütörtök 13:37

Jelentős energiahatékonysági fejlesztéseket javasol az Európai Bizottság (EB) Magyarország számára. A testület elsősorban a lakóépületek energiafelhasználásának ésszerűsítésére ösztönöz.

„A magyar háztartások energiaintenzitása jelenleg uniós szinten a legmagasabbak közé tartozik” – idézi az EB minap kiadott országspecifikus ajánlását a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) közleménye. A dokumentum egyúttal komoly lépéseket javasol az energiahatékonyság javítására, különösen a lakóépületek terén. Az ajánlás azért bír nagy súllyal, mert a jövőben nem lehet olyan projektre európai uniós forrást felhasználni, amely szembemegy az abban foglaltakkal.

Európa teljes energiafelhasználásának mintegy 40 százaléka az épületekhez kapcsolódik, pedig a házak felújításával a gázfelhasználás 60 százalékát meg lehetne takarítani. A MEHI felhívja a figyelmet, hogy egy átlagos magyar háztartás egy négyzetméterre jutó energiafelhasználása csaknem kétszerese az uniós átlagnak.

A hazai otthonok „energiaszegénységét” tehát nem kizárólag a jövedelmekhez képest magas energiaárak okozzák (egy átlagos magyar háztartás jövedelmének 16 százalékát fordítja rezsire, ez az európai átlag kétszerese), hanem jelentős részben a huzatos ablakok, a szigeteletlen falak és az elavult kazánok.

Magyarország egyelőre késésben van az Energiahatékonysági Irányelv egyes elemeinek megvalósítása terén. Egyebek mellett nem ismert, hogyaz előírt 1,5 százalékos szolgáltatói energiamegtakarítás érdekében milyen tervei vannak a kormánynak, továbbá várat magára a 2013 nyarára ígért épületfelújítási stratégia és az idén tavaszra tervezett Panel III program is. Ezeket a lépéseket igen fontos lenne mielőbb megtenni, mivel az energiahatékonyság fokozása nem csupán a lakossági rezsikiadások, hanem a vállalkozások versenyképessége szempontjából is kedvező.

„Az energiahatékonyság nem más, mint hazánk legnagyobb gázlelőhelye: az épületek szigetelésével, az ablakok és kazánok lecserélésével rengeteg import-gázt válthat ki az ország, mégpedig úgy, hogy az erre fordított pénz nem hagyja el az országot, hanem itt teremt új munkahelyeket. És még a rezsink is csökken mindeközben. A Bizottság tehát csupa olyasmit javasol, ami a magyar embereknek is érdekében áll” – fogalmazott a téma kapcsán Bart István, a MEHI vezetője.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12