2014.  július 01. kedd 10:03

A jövőben kizárólag megújuló energiát használnak a Kanári-szigetek egyik tagján, El Hierrón. A napokban felavatott szél- és vízerőmű révén a mintegy tízezer lakosú sziget búcsút inthet a kőolaj-felhasználásnak.

Az újonnan átadott szélfarm öt toronyból áll, amelyek összteljesítménye 11,5 megawatt. Kialakításukkor arra törekedtek, hogy a lehető leginkább kihasználják a sziget adottságait: a gyéren lakott területen szinte állandó az Atlanti-óceán felől fújó szél, felszíne pedig rendkívül egyenetlen. Amikor a turbinák által termelt energia mennyisége meghaladja a szükségleteket – például éjszaka –, akkor a fölösleges árammal vizet szivattyúznak a tengerszinten lévő tartályból egy 700 méter magasan fekvő, természetes kráterbe. Szélcsendben a vizet egy turbinára engedik, amely ismét villamos energiát termel. Az előállított energia a tengervíz sótalanítására is elegendő, így biztosítható a helyiek vízszükséglete is. A 82 millió eurós (mintegy 25,4 milliárd forint) költséggel létrehozott erőművet 60 százalékban a helyi önkormányzat által irányított cég, a Gorona del Viento El Hierro, 30 százalékban az állami energiaszolgáltató Endesa, 10 százalékban pedig a Kanári-szigeteki Technológiai Intézet birtokolja – írja az El País című spanyol lap internetes kiadása.

Az új létesítmény üzembe helyezésével együtt leállították a helyi hőerőművet, amely évente 2 millió euró értékű üzemanyagot fogyasztott el. A jövőben csak kivételes esetekben indítják be újra a dízelgenerátorokat, így évi 6 ezer tonna gázolajat takarítanak meg, továbbá 18 700 tonnával kevesebb szén-dioxiddal terhelik a légkört. A sziget önkormányzatának tervei szerint 2020-ra az itt használt mintegy hatezer járművet is elektromosra cserélik.

Az üzemeltető vállalat közleményében felhívta a figyelmet: „Tizenhétmillió európai, világszerte pedig 600 millió ember él szigeteken. El Hierro valamennyiük számára viszonyítási pontot jelent arra nézve, hogy miként kellene alakulnia az energia jövőjének.” A várakozások szerint az új erőműben 23 százalékkal olcsóbb lehet az energia előállítása, mint a régi olajtüzelésű egységben.
Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12