2014.  szeptember 24. szerda 12:46

Amerikai kutatók egy csoportja teljesen átlátszó, fénykoncentráló anyagot fejlesztett ki, amely amellett, hogy elektromos áramot termel, akár ablaküvegként is funkcionálhat. A találmány lényege, hogy a napsugaraknak csak az emberi szem számára láthatatlan spektrumát hasznosítja. A módszer működőképes, hatásfoka azonban egyelőre igencsak korlátozott, ezért még jelentős fejlesztések szükségesek.

 

Az USA-beli Michigan Állami Egyetem tudósai olyan, a napfény koncentrálására épülő megoldást dolgoztak ki, amelynek révén a hétköznapihoz hasonló ablaktáblák áramot termelhetnek. Átlátszó napelemek létrehozásával korábban többen is kísérleteztek már, de a fényelektromos jelenség jellemzői miatt ez csaknem lehetetlen. Mint az extremetech.com rámutat, egy ilyen berendezés léte tudományos értelemben szinte kizárt. A fotovoltaikus napelem ugyanis az elnyelt fényt alakítja elektromossággá, ezzel szemben ha egy tárgy átlátszó, akkor az a fényt egyszerűen átereszti. A „mezei” üvegtábla tehát alkalmatlannak tűnik működőképes napelem előállítására. Ezért lehet, hogy a korábbi próbálkozások valamilyen mértékben színezett üvegeket eredményeztek – esztétikai szempontból ez nem lenne probléma, viszont az általuk vetett színes árnyék zavaró.

A michigani kutatók ezért eltérő megoldással álltak elő: egy szerves molekulákból álló fénykoncentráló anyagot hoztak létre, amely csak bizonyos infravörös és ultraibolya sugarakat nyel el, majd ezeket eltérő hullámhosszúságú fényként a lap szélei felé sugározza. Itt a fény nagyon keskeny hagyományos szolárcellákba jut, így termelve elektromosságot. Maga az átlátszó felület tehát nem állít elő energiát, cserébe viszont nincs szükség a színezésére. A laikus szemlélő számára gyakorlatilag észrevehetetlen a különbség a klasszikus ablaküveg és az áramtermelő tábla között.

Az eszköz hatásfoka egyelőre mindössze 1 százalékra tehető, de a módszer kidolgozói szerint akár az 5 százalék elérése is lehetséges. Mindez azonban még mindig messze elmarad a jól bevált fotovoltaikus rendszerek 20-25 százalékos hatásfokától. Éppen ezért mind a lakossági, mind a nagyüzemi felhasználása kizárólag abban az esetben elképzelhető, ha hatalmas felületeket – például toronyépületeket – lehet befedni ilyen táblákkal. Kisebb léptékben a mobileszközök kijelzőjeként lehet létjogosultsága a technológiának. Ha a fénykoncentráló felület nem is garantál korlátlan erőforrást egy okostelefon vagy táblagép számára, néhány órával megnövelheti az üzemidőt két feltöltés között.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12