2015.  április 01. szerda 16:22

Ma már kevesen vitatják, hogy a napenergia hasznosítása az egyik legtisztább módszer, amellyel biztosítható az áramellátás vagy a fűtés. Ez ugyanakkor csak a termelésre igaz, a berendezések teljes életciklusát tekintve változik a kép. Utánanéztünk, hogy milyen hatással vannak a napelemek a környezetre és az emberi egészségre.

Környezetterhelés

A napelemek előállítása energiaigényes folyamat, amelynek során a legtöbb esetben ma még hagyományos forrásokra támaszkodnak. Ennek folytán szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok kerülnek a levegőbe. A szállítás és telepítés szintén növeli a termékek ökológiai lábnyomát. A talajra és a vízre gyakorolt hatás csak az ipari méretű naperőművek esetében jelentkezik, azonban itt sem szennyezésre kell gondolnunk. A relatíve alacsony hatásfok miatt a nagy kapacitású erőművek építéséhez jelentős kiterjedésű területeket kell felszabadítani (megawattonként akár 4 hektárt), ami a növényvilág eltűnésével és adott esetben a talaj minőségének romlásával járhat. A koncentrált naperőművekben a tükrök tornyokban tárolt vizet forralnak fel, amelyek turbinákat hajtanak meg; ebben az esetben egy megawattóra áram előállításához tetemes mennyiségű, közel 2,5 köbméter vízre van szükség.

Alapanyagok

A napelemek előállításakor egyebek mellett sósavat és kénsavat is használnak a félvezetők (ezek révén alakul át a napsugárzás villamos energiává) tisztításához, ezeknek a vegyszereknek az alkalmazása fokozott gondosságot igényel. Elterjedt alapanyagok a gallium-arzenid és a kadmium-tellurid. Ezek az anyagok elemi állapotban mérgezők, ám e speciális vegyületek formájában sokkal kevésbé ártalmasak.

Azáltal, hogy a félvezetőkből készült cellákat tiszta, szilárd, nem lebomló rétegek – leggyakrabban üveglapok – közé helyezik, megakadályozzák, hogy azok a környezetbe jutva bármilyen szennyezést okozzanak. Az egyik nagy, kadmium-telluridot felhasználó napelemgyártó laboratóriumi tesztekkel bizonyította, hogy az üveglapok tűz esetén is megfelelő védelmet nyújtanak. Mivel a tellúr az úgynevezett ritkaföldfémek közé tartozik, várható, hogy a belőle, illetve vegyületeiből előállított paneleket hosszabb távon nem gyártják majd. A szolártechnológia gyors fejlődése egyébként is azt indokolja, hogy egyre olcsóbb és könnyebben hozzáférhető anyagokat alkalmazzanak.

Az egyik legismertebb és legszélesebb körben felhasznált félvezető a szilícium. Az ebből származó por belélegezve ártalmas az egészségre, ezért itt is nagyon fontos az elővigyázatosság. A modulok felépítése a szilíciumkristályos napelemek esetében is megakadályozza, hogy az elhasználódás során keletkező por a környezetbe jusson. Ezen a ponton nagyon fontos szót ejteni az újrahasznosításról, amely elengedhetetlen az alapanyagok megfelelő ártalmatlanításához és a környezetszennyezés megakadályozásához. Erre több amerikai és európai vállalat is indított már programokat.

Elektromágneses mezők

Valamennyi elektromos készülék körül létrejönnek elektromágneses mezők (a tévékészüléktől a nagy teljesítményű rádióantennáig), továbbá az ilyen jellegű sugárzásnak természetes forrásai is vannak. Ezeknek a mezőknek az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról régóta viták zajlanak. A jelenlegi tudományos konszenzus szerint nincs szoros összefüggés az alacsony frekvenciájú elektromágneses sugárzás és a kedvezőtlen élettani hatások között. A nagyon erős mezőket gerjesztő berendezések a háztartásban egyáltalán nem jellemzők, ezért a napelemek miatt sincs ok aggodalomra.

Mivel a napelemek tömeges elterjedése csak az utóbbi egy-két évtizedben kezdődött, a teljes életciklusra vonatkozó, kimerítő tudományos megfigyelésekről még nem beszélhetünk. Ha azonban összevetjük a gyártás során jelentkező környezeti hatásokat és azt, hogy a panelek akár 30-40 éves élettartamuk során teljesen tisztán és ingyen termelnek energiát, láthatjuk, hogy miért ez a jövő útja.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12