2014.  október 31. péntek 09:02

Régóta köztudott, hogy a napenergia önmagában elegendő lenne a bolygó teljes áramszükségletének fedezésére. A világon hatalmas kiterjedésű területek kínálkoznak a napsugarak hasznosítására, eddig mégis csupán néhány országban van példa olyan naperőművekre, amelyek háztartások százezreit képesek ellátni villamos energiával. Az afrikai sivatagokban történő energiatermelés ötlete időről időre felmerül, az ilyen jellegű beruházások azonban egyelőre csak tervek szintjén léteznek.

 

Idén nyáron egy tudománnyal kapcsolatos érdekességeket taglaló honlapon adtak hírt egy német egyetemista több évvel ezelőtti szakdolgozatáról, amelynek adatai szerint a világ teljes villamosenergia-igényét alig 65 ezer négyzetkilométernyi napelemmel ki lehetne elégíteni. Még ha a számítások bizonyára pontosításra is szorulnak, az kétségtelen, hogy a sivatagok óriási lehetőséget jelentenek a napsugárzás közvetlen hasznosítása terén, mivel itt a napsütés szinte mindig zavartalan, ráadásul a tereptárgyak sem okoznak túl sok problémát. Nem véletlen, hogy a világ eddigi legnagyobb naperőművei forró, sivatagos területeken épültek.

Nem napelemekből állnak 

A mostanáig rekordernek számító Ivanpah napenergia-termelő rendszer (Ivanpah Solar Electric Generating System) az Egyesült Államokban, Kalifornia és Nevada államok határán, a Mojave-sivatagban épült fel, az idén helyezték üzembe. Míg a legismertebb napelemes (úgynevezett fotovoltaikus) rendszerek a napfényből közvetlenül állítanak elő villamos energiát, ezek a hatalmas kiterjedésű létesítmények más módon fogják munkára a sugarakat. A közel 1600 hektáron elterülő, 2,2 milliárd dollárból (mintegy 528 milliárd forint) megépített ivanpahi erőműben összesen 300 ezer, egyenként két méter magas és három méter széles tükör irányítja a napsugarakat három, 140 méter magas torony valamelyikére. Számítógépes vezérléssel gondoskodnak arról, hogy a tükrök mindig a megfelelő szögben álljanak. A tornyok felső részében elhelyezett tartályokban lévő vízből a hő hatására gőz fejlődik, amellyel turbinákat hajtanak meg. A gőzt ezután levegővel hűtik vissza, és a lecsapódott víz visszakerült a rendszerbe. Az így nyert árammal mintegy 140 ezer háztartás szükségletét lehet fedezni. A naperőművek több más típusában sem közvetlenül hasznosítják a napsugárzást. Egyes helyeken hatalmas, ívelt tükrök gyűjtik össze a fénynyalábokat, amelyek csővezetékben áramló folyadékot – olajat vagy úgynevezett sóolvadékot – melegítenek fel. Ezeket az anyagokat minden esetben gőztermelésre használják, hasonlóan a hagyományos, szén-, olaj- vagy gáztüzelésű erőművekhez. Ellentétben a napelemes rendszerekkel, amelyek csak nappal termelnek áramot, ezek a típusú létesítmények nem mindig kényszerülnek leállásra éjjel sem, ugyanis a forró folyadék a hő tárolására is alkalmas, így akár éjjel is folytatódhat a termelés.

Nagyszabású tervek már születtek…

A koncentrált napenergia-termelés technológiája nem új, az Egyesült Államokban már közel negyedszázada működnek kisebb-nagyobb tükrös erőművek, de találunk példát ilyenekre Ausztráliában, Spanyolországban vagy Izraelben is. Öt évvel ezelőtt viszont a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb beruházást jelentett be a Desertec nevű csoport. A német kezdeményezésre létrejött, számos ország nagyvállalatait, pénzügyi intézményeit és energiaszolgáltatóit magában foglaló társaság 400 milliárd eurós befektetéssel megújulóenergia-termelő rendszerek (nap-, szél- és hullámerőművek) egész sorát építené Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. A megtermelt villamos energia Európába szállítását tenger alatti távvezetékekkel oldanák meg. A naperőművek 16 800 négyzetkilométeren terülnének el, az összes létesítmény a tervek szerint évente egy terawattóra energia termelésére lenne képes. A konzorcium 2050-re Európa áramellátásának 15 százalékát ily módon fedezné. A beruházás az érdekeltek szerint még a 2011 elején kitört észak-afrikai zavargások idején sem került veszélybe, az utóbbi hónapokban mégis a csoport széteséséről lehetett hallani. Többen a résztvevők eltérő elképzeléseivel és érdekeivel magyarázzák, hogy az eredetileg harmincnál is több cég összefogásával indult vállalkozásban mára csupán három szereplő maradt. A jelentős költségek miatt kiszállt egyebek mellett a Deutsche Bank, a svájci ABB és a Munich Re viszontbiztosító és a Nur Energie is, így a projektet jelentősen át kellett alakítani.

… kérdés, hogy megvalósulnak-e

Érdekes módon az amerikai-brit Nur Energie most önállóan próbálkozna hasonló beruházással. A tervek szerint Tunézia délnyugati részén telepítenének naperőművet, amellyel 2,5 millió brit háztartást láthatnának el árammal. Az elképzelés nem kis részben annak a pályázatnak köszönhető, amelyet a brit kormány írt ki megújuló energiát termelő és értékesítő vállalatok számára. Az Origo.hu írása szerint a tender győztese ahhoz kap támogatást, hogy piacilag kedvező áron adhassa el a megtermelt energiát. A TuNur névre keresztelt naperőműben is hatalmas tükörrendszer működik majd, amely egy központi toronyra vetíti a fénysugarakat. A toronyban sóolvadékot melegítenek 550 Celsius-fokra, az ezzel termelt gőz szintén turbinákat hajt. Ennél a projektnél is kihasználnák annak lehetőségét, hogy a folyadék energiatárolóként is használható, így a generátorok napsütés hiányában is működhetnek. A tervek szerint a TuNur évi 9400 gigawattóra energiát termel majd. Ennek Európába szállításához a hagyományostól eltérően egyenáramú távvezetéket használnának. Az ilyen típusú nagyfeszültségű tenger alatti kábelek nagy távolság esetén olcsóbbak a váltóáramú megoldásnál, mivel lényegesen kisebb veszteséggel továbbítják a villamos energiát. A brit kormány azonban nem elsősorban a projektgazdák nyereségére, hanem a hazai fogyasztók érdekeire kíván tekintettel lenn. Az Energia- és Klímaváltozás-ügyi Minisztérium szerint a Nagy-Britannián kívül, megújuló forrásokból termelt áramnak versenyképesnek kell lennie a szigetországban előállított árammal. A vállalat mindenesetre bizakodó, csak a projekt előkészítésére, a megalapozó kutatásokra is több millió eurót költött. Véleménye szerint a Desertec azért vált problémássá, mert a sok résztvevő érdekeit lehetetlen volt összeegyeztetni. Annyi biztosnak látszik, hogy akár az egyik, akár a másik beruházás sikere jelentős lendületet adhatna a sivatagi erőművek létesítésének.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12