2014.  július 11. péntek 15:15

Rohamosan növekszik a háztetőkön, napelemekkel előállított energia aránya Ausztráliában, mindez pedig igen érzékenyen érinti a szén alapú termelésre berendezkedett erőművi rendszert. Az előrejelzések szerint már 2018-ra ésszerűvé válhat, hogy a nagyvárosok ellátását is napenergiával oldják meg, 2040-re pedig az energia felét a felhasználás helyén termelik majd.

Az elmúlt héten először fordult elő Ausztrália Queensland tagállamában, hogy a villamos energia nagykereskedelmi ára a nap közepén lépett a negatív tartományba. A jelenséget nagyrészt a háztetőre telepített napelemek számlájára írják. A negatív ár nem ritka, ám eddig kizárólag éjszaka, alacsony fogyasztás mellett fordult elő. Az áramért normál esetben megawattonként 40-50 dollárt kérnek a piacon. (A nagy teljesítményű, nehezen szabályozható szénerőműveket alacsony áramigény esetén nem állítják le, ilyenkor az erőmű üzemeltetői fizetnek a vevőnek a pluszban termelt áram átvételéért. A módszer mégsem okoz veszteséget, hiszen csúcsidőszakban magasabb áron értékesíthetik az áramot – a szerk.)

A háztartási méretű szolárberendezések azonban visszájára fordították a modellt. Csak Queenslandben 350 ezer épületen működnek napelemes rendszerek, amelyek összteljesítménye 1100 megawatt, országszerte pedig 1,2 millió berendezés található, összesen 3400 megawatt összkapacitással. Márpedig ezek éppen nappal, azaz csúcsidőben termelnek villamos energiát, amikor a szénerőművek nyereségesek lehetnének. A napelemek erős árleszorító hatása miatt az elmúlt évben csupán néhány széntüzelésű erőmű termelt profitot – és az idén sem jobbak a kilátásaik.

A theguardian.com cikke idézi Tony Abbott miniszterelnököt, aki előszeretettel nevezi Ausztráliát az olcsó energia országának – a kontinensnyi ország ásványkincs-készletét tekintve nem alaptalanul. A fogyasztók azonban tetemes összeget fizetnek a transzformálásért és szállításért. Az ausztrál energiapiaci biztos becslései szerint csupán az elosztási díjak és a kiskereskedelmi árrés mintegy 19 centtel növelik az áram kilowattóránkénti árát. Eközben a helyben termelt napenergia ára 12-18 cent között mozog, és a későbbiekben akár 10 centre is eshet. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen szavaznak az otthoni energiatermelésre. A folyamat igen látványos: a kormány és számos privát elemző előrejelzései szerint is meghatszorozódhat a háztetőre szerelt napelemek száma a következő évtizedben. A nyugat-ausztráliai rendszerüzemeltető szerint 2023-24 körül már a családi házak 75, míg a vállalkozások 90 százaléka rendelkezik majd szolármodulokkal. Mindez akár 30 milliárd dollárnyi beruházást is jelenthet.

A napenergia-piac robbanásszerű növekedését látva a közműszolgáltatók, termelők, és különösen az áramkereskedők igyekeznek lassítani a folyamatot. A napenergia-termelés ugyanis megtérülő befektetés, a szén azonban soha nem lesz ingyen… A Queenslandben működő hálózat-üzemeltetők újabban korlátlan mennyiségben engedélyezik az otthoni áramtermelést, azzal a feltétellel, hogy a fölösleget nem táplálják vissza a hálózatba. A visszatáplálás egyébként sem gyakori, az átvételi ár ugyanis viszonylag alacsony. Emiatt is véli úgy az Ergon Energy nevű cég, hogy a háztartások inkább saját energiatároló berendezést telepítenek majd. Mindez egyelőre csak az erőművektől távol, regionális szinten lehet jellemző, ám hamar eljöhet az idő, amikor a hálózatról történő teljes leválás már a nagyvárosokban is kifizetődő lehet. Ez pedig a széntüzelésű erőművek számára a legrosszabb forgatókönyv.

Az ausztrál országos tudományos ügynökség az áramhálózatok jövőjéről szóló jelentése szerint 2040-re az energia felét már saját célra, a felhasználás helyén termelik és tárolják majd. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy amennyiben legalább a hálózattal rendelkező szolgáltatók nem képesek alkalmazkodni ehhez a folyamathoz, úgy a fogyasztók 40 százaléka is leválhat az elosztórendszerről.

Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12