2014.  július 01. kedd 09:56

Különdíjat nyert Pécs városa a Megújuló Energiaforrások Bajnoksága (RES Champions League) ötödik évadjában „100% megújuló energia alapú távhő” címen. A baranyai megyeszékhely ezzel egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy 2017-ben Európa Zöld Fővárosa legyen – számolt be a pecsiujsag.hu.

Tizenkét ország több mint tízezer önkormányzata és régiója képviseltette magát a települések közötti európai uniós versenyen, amelynek témája a megújulóenergia-felhasználás. A Pécs által elnyert különdíj bizonyítja, hogy a város Európa legjobbjai között szerepel a megújulók hasznosításában. A távhőtermelést biomasszával oldják meg, a szennyvíztelepen rövidesen üzembe helyezik a biogázüzemet, a közelmúltban átadott Szentágothai János Kutatóközpont épületeit pedig egy több mint száz szondából álló hőszivattyús rendszer látja el hőenergiával. A helyi önkormányzat 2013-ban csatlakozott a Polgármesterek szövetsége nemzetközi kezdeményezéshez, ezzel bizonyítva a fenntartható energiagazdálkodás és a klímavédelem iránti elkötelezettségét.

A díjak odaítélésének szempontjai között szerepelt egyebek mellett a településen létesített megújulóenergia-kapacitás nagysága és a városvezetés elkötelezettsége a regeneratív energiaforrások hasznosítása iránt. Figyelembe vették, hogy van-e a településnek energiastratégiája, végeznek-e szemléletformálást, illetve hogy példát mutat-e az önkormányzat a különböző energetikai beruházásokkal. Mint Girán János kabinetvezető elmondta, a díj elismerése annak, hogy Pécs már eddig is jelentős lépéseket tett az egészséges, zöld környezet megteremtéséért. Jelenleg is tizenhat, összesen több tízmilliárd forintos program zajlik Pécsett. Az elismerés nyomán további pályázati lehetőségek nyílhatnak, illetve hozzásegítheti a várost, hogy 2017-ben Európa Zöld Fővárosa legyen.
Nyomtatás
Küldés e-mailen

Legfrissebb híreink

Jelentős bővülés előtt áll a napelemgyártás
2015.  május 20. szerda 16:17
Street food napenergiával
2015.  május 15. péntek 11:07
Csúcsra jár idén a német szélenergia-ipar
2015.  május 11. hétfő 08:56
Szélerőmű táplálja az elektromosautó-töltőt
2015.  május 07. csütörtök 15:11
Kína mer nagyot álmodni
2015.  május 07. csütörtök 15:07
Napenergia – egy kicsit másképp
2015.  április 27. hétfő 16:12