Energetikai korszerűsítés

Ha energetikai korszerűsítésben gondolkozol, akkor ezt mindenképpen olvasd el

A legtöbbször felmerülő kérdés, mikor valaki belevág egy épületenergetikai rendszer korszerűsítésébe, hogy „De hát hogyan induljak el?”

Olyan ez, mint mikor egy kisbaba először próbálkozik a járással. Először megbotlik, elesik, sír. Ha felkészületlenül kezdünk bele az épületenergetikai korszerűsítésbe, akkor minden egy kicsit fájdalmasabb lesz.

  • Minden tovább tart
  • Minden többe kerül
  • Minden rosszabbul sül el

Éppen ezért most összefoglaljuk Neked, hogy mire figyelj egy épületenergetikai korszerűsítés során.

Első lépés: legyen egy tanulmányterved

Mire jó a tanulmányterv?

Segítségével fogod látni a becsült beruházási és a működési költségeket. Hogy hogyan fog megvalósulni a korszerűsítés.

Két tanulmánytervből pedig össze tudod hasonlítani, hogy két vagy több megoldás közül melyik lehetőséget válaszd.

Fontos, hogy olyan dolgokat ne keressünk egy tanulmánytervben, aminek nem ott van a helye. Ilyen például…

  • Részletes műszaki tervet
  • Részletes költségvetést
  • A beépítendő termékek gyártmányát, típusát

Egy tanulmányterv ugyanis magát a rendszert és a kivitelezés műszaki megoldását tartalmazza.

Második lépés: legyen egy kiviteli terved

A kiviteli tervben már ott vannak azok a dolgok is, amelyeket sokan a tanulmánytervből hiányolnak. Ilyen például a műszaki megoldások részletes leírása.

Ez valójában már a kivitelezőnek szól, hiszen ennek segítségével tudja elvégezni az épületenergetikai rendszer korszerűsítését.

A kiviteli tervdokumentáció természeténél fogva csak egyféle műszaki megoldást tartalmaz, amelynek tartalmán a kivitelező csak saját felelősségére, a tervező jóváhagyásával változtathat. Ez annyit tesz, hogy innentől a felelősség a kivitelezőé.

A kiviteli terv nagyon fontos dokumentum garancia szempontjából is. Hiszen csak a kiviteli terv ad garanciát arra, hogy a beruházó pontosan azt kapja, amit a tervezés során a tervezővel egyeztetett, és a tervzsűri során jóváhagyott.

A kiviteli terv megléte a kivitelezőnek is előny, mert – bár az elsődleges felelősség továbbra is a kivitelezőé – a tervezési hibákból adódó többlet költségeit a tervező felé utólag érvényesítheti. Ezáltal a kivitelezés is gyorsabban, hatékonyabban folytatható le.

A kiviteli tervben már ott találjuk az egyes berendezések gyártmányát és típusát. Ezzel megkönnyítve a szerelés folyamatát. Természetesen ez is változtatható a kivitelező által, a tervező jóváhagyásával.

Szeretnél szakértő segítséget kérni az első lépésekben? Akkor van egy jó hírünk! Így korszerűsít épületenergetikai rendszert az enHome:

1. Először is az enHome minden ügyfelének egyedi tervezési ajánlatot ad.

Ezt itt igényelheted >> 

2. A tervezési feladatot az ügyféllel közösen, telefonos egyeztetés során határozzuk meg, amely alapján kalkuláljuk a tervezési díjat.

3. Tájékoztatásul néhány tervezési feladathoz tartozó előzetes bruttó ár, kiviteli tervekre (50-150m2 fűtött alapterület esetén):

  • Kazáncsere (engedély és kémény terv nélkül): 199 000 Ft-tól
  • Levegős hőszivattyú rendszer: 170 000 Ft-tól
  • Napkollektor HMV rásegítésre: 110 000 Ft-tól
  • Központi szellőzés: 150 000 Ft-tól 

4. Tanulmánytervet 50%-os áron készítünk, de amennyiben abból kiviteli tervet is készíttetsz, akkor a kiviteli tervet az eredeti díj 70%-áért dolgozzuk tovább.

További összefoglalót itt találsz az enHome szolgáltatásáról >>

ajanlatkeres_g.png