Milyen invertert válasszak?

A háztartási napelemes energiatermelő rendszerek előzetes tervezése során a megrendelők sokat kérdezősködnek a napelem panelekről. Német, koreai, kínai, mennyi a panelenkénti teljesítmény, mennyi a gyári degradáció-garancia, no és persze mennyibe kerül egy tábla – ez mind elő szokott kerülni a telepítés előtt. Érdekes módon a rendszer legdrágább és legkomplexebb eleméről, az inverterről már jellemzően sokkal kevesebb szó esik.

 

Az inverter külső megjelenését tekintve egy falra szerelt, átlagos háztartási rendszer esetén egy klíma kültéri egységénél kisebb doboz, amelybe befutnak a napelem-csoportok felől érkező egyenáramú kábelek és kifutnak belőle a lakás vagy ház főelosztójába tartó váltóáramú vezetékek. A berendezéssel kapcsolatos alapvető feltétel, hogy szerepelnie kell a háztartást ellátó elektromos szolgáltató „listáján”, ugyanis a szolgáltató nem fogja engedni rákötni a hálózatra a rendszert, csak ha előzőleg minősítette és biztonságosnak ítélte az invertert. Épp ezért nem javasoljuk az inverter önálló beszerzését, jobb az, ha a kivitelező maga hozza a rendszer szívét is a telepítéshez.

 

Mi alapján és ki választ?

 

Természetesen, ha már úgyis a kivitelező hozza az invertert, olyat fog választani, amit

 

a mi rendszerünkhöz a legjobbnak ítél, vagyis amelynek a teljesítménye, a betáplálási pontok száma passzol a felszerelt napelemek tulajdonságaihoz. Így a megrendelőnek a méretezéssel se lesz gondja.

 

Fórumokon pro és kontra véleményeket is lehet olvasni az egyes, legismertebb inverter márkákkal kapcsolatban. Azonban egy megbízható, számos referenciával rendelkező kivitelező egész biztosan csak olyan készüléket fog alkalmazni, amellyel a rendszer az elvárásoknak megfelelően fog üzemelni.

 

Nem örök időre választjuk

 

A vásárlónak végső soron általában érdemes elfogadnia a kivitelező választását, de azért egy-két paraméterbe bele lehet szólni. Az egyik ilyen a garancia. A napelemek gazdaságos működtetésének időtartama akár fél évszázad is lehet, de az inverterrel azért nem érdemes ilyen hosszú távra tervezni.

 

Sok gyártó kínál akár 15-20 évre is meghosszabbítható garanciát a készülékre, de ezért felárat szoktak kérni, ami ezen az időtávon már összemérhető értékű lehet egy inverter-cserével. És mivel az invertereket folyamatosan fejlesztik, hatásfokukat javítják, nem indokolt húsz évre elköteleződni egy gép mellett. A napelemes beruházás megtérülési ideje általában 9-10 év, elég, ha a garancia ezt az időt lefedi.

 

Természetesen az is jó, ha a garanciaidő alatt a gyártó cég továbbra is létezik, így a noname szerkezeteket kerüljük, mindenképpen márkás, komoly gyártó által készített invertert kérjünk a kivitelezőtől. És ne szégyelljünk utánanézni a neten a cégnek, ha még nem hallottunk róla. Ez könnyen előfordulhat, mert az inverter-piacon sok olyan profi szereplő van, akiket nem ismerhetünk a hétköznapi elektronikai cikkek márkáiról: Fronius, Growatt, Solar Edge stb.

Fontos tudni, hogy az inverterek általában enyhén zúgnak, esetleg magas frekvenciás fütyülő-sercegő hangot adnak működés közben, amit sokan nehezen bírnak elviselni. Így ha a lakásban, házban az inverter olyan helyre kerülne, ahol ez zavaró lehet, érdemes időjárás-álló invertert keresni, amit a házon kívülre is el lehet helyezni!

Végül pedig: ha az évi egyszeri óraleolvasásnál gyakrabban szeretnénk figyelni, elemezgetni a rendszer működését, érdemes olyan invertert választani, amely folyamatosan naplózza a teljesítményét, mi pedig online nézegethetjük egy laptoppal vagy egy mobiltelefonnal az energiatermelési görbéket, grafikonokat!

Bitmap-4

További bejegyzések

Kérje ingyenes árajánlatunkat!