A napelemes rendszer részei

A Nap energiáját elektromos árammá alakító házi napelemes rendszerek leglátványosabb része kétségkívül a jellemzően a háztetőre szerelt fekete panelek csoportja. A komplett rendszer viszont jóval több komponensből áll. Egy komplett, hálózatra termelő (tehát nem szigetüzemű) napelemes háztartási kiserőmű elemei a következők:

 

Napelem-táblák. Jellemzően 1×1,7 méteres, alumínium keretes üveglapok, az üvegtáblák alján az energiatermelést végző félvezetőréteggel és egy kis elektromos dobozzal a hátoldalon, melyből két, szabványos, összekeverhetetlen csatlakozó lóg ki egy pár rövid kábelen.

 

Inverter. A napelemes rendszer központja, komplikált elektronikus berendezés, nemritkán wifi-kapcsolattal, folyamatos statisztikai adatszolgáltatást biztosító számítógéppel kiegészítve. Ide futnak be a csoportokba (stringekbe) sorolt napelemek kábelei, itt lesz a panelekből érkező egyenáramból (DC) a hálózati áram szabványainak megfelelő 230 voltos, 50 Hz-es váltóáram (AC). Magyarországon csak a közműszolgáltatók által tanúsított, áramszünet esetén lekapcsoló invertereket szabad használni hálózatra kötött napelemes rendszer esetében.

 

Az inverter a legdrágább egység a napelemes rendszerben, ezért kulcsfontosságú, hogy a 20-30 évig (és valószínűleg még tovább) biztosan termelő panelek mögé megbízható gyártó hosszú élettartamú és garanciaidejű termékét szereltessük be. Ha az invertert a rendszer megtérülésének várható időtartama alatt cserélni kell vagy nagyon drága nagyjavítást kell rajta végezni, az gazdaságilag megingathatja egész napelemes projektünk értelmét!

 

Kétirányú, ad-vesz mérőóra. Ezt a berendezést az áramszolgáltatónk szereli majd be. A mai digitális órákon bármikor könnyen ellenőrizhető a rendszerünk által megtermelt és a hálózatra kijuttatott energia és az általunk a hálózatról vételezett energia mennyisége.

 

Jól kivitelezett rendszernél mindig öröm ránézni erre az órára, és látni, hogy bár késő ősszel és télen kicsit elszalad a fogyasztás, tavasztól elkezdi ledolgozni a számlánkat a rendszer, és őszre ismét elérjük a nullát: újra eltelt egy év, amikor nem fizettünk a háztartásban felhasznált elektromos energiáért!

 

Tartószerkezet. A háztető fedéséhez igazodó technikával beázás-mentesen rögzített, nem korrodáló alumíniumból készült masszív, viharos szélben is helytálló konzolra kerülnek a panelek, csavaros lefogatóelemek segítségével.

 

Szolárkábelek, megfelelő csatlakozókkal. A csoportonként sorba kötött táblák által megtermelt egyenáram kis ellenállású, nagy keresztmetszetű, biztonságosan szigetelt, a csatlakozóknál is beázásmentes, napsütés- és időjárás-álló kábeleken jut el a következő állomásig, ami a:

 

Tűzvédelmi kapcsoló vagy tűzeseti lekapcsoló. Ma már törvényi előírás szerint a rendszerekben szükség van a napelemek biztonságos leválasztására szolgáló, az inverter előtt elhelyezett kapcsolóra.

Bitmap-4

További bejegyzések

Kérje ingyenes árajánlatunkat!