Mire elég egy 3-4 kWp-es napelemes rendszer?

Ennek megválaszolásához először is tisztáznunk kell, hogy mi alapján méretezzük a rendszert. Egy rendszer teljesítményének megítélésekor (kilowatt peak, DC oldal esetén) nem a háztartási berendezések energiaigényét (kilowatt) vesszük alapul, hanem éves energiamennyiségre (kilowatt óra) méretezzük a napelemes rendszert .

 

Az árammal működő háztartási berendezések (hűtő, mosógép, klíma stb.) teljesítményigényét a hálózat fedezi.

A napelemes rendszer jellemzően az épület teljesítményigényénél kisebb teljesítményű rendszer, mert éves energia mennyiségre (kWh) méretezzük.

A nagy teljesítményű berendezések rövid ideig üzemelnek, míg egy napelemes rendszernek sokkal több idő alatt kell a felhasznált villamos energiát megtermelni.

Egy klíma például (beltéri és kültéri egysége együtt) hűtés esetén napi 7-10 kWh-t fogyaszt, ami 300-500 kWh/szezon, egy bojler 1500-2000 kWh/év, egy elektromos autó pedig 12-14 kWh/100 km (töltési energia veszteség 15-20%).

Egyes készülékekre lebontva, fogyasztónként is megnézhetjük az éves fogyasztást, ami persze a háztartásban élők számától is nagyban függ. Ez segíthet amúgy a takarékosabb, tudatosabb eszközhasználat révén a fogyasztásunk optimalizálásában is.

 

 

Forrás: http://www.activesolution.hu/hirek/szeretne-megtudni-mennyit-fogyasztanak-a-haztartasi-gepei-/13012/

 

Ha a példánkban szereplő 4 tagú család döntene úgy, hogy napelemmel kívánja megtermelni magának az áramot, és úgy vesszük, hogy a fenti fogyasztók képezik a teljes fogyasztásukat, akkor így érdemes számolniuk:

hazánkban az átlagos termelés, közepes adottságú tetőt feltételezve 1100-1200 kWh/kWp/év (ez földrajzi elhelyezkedéstől is függ).

Valamennyi rendszer veszteséggel is kalkulálva, 1100-1150 értékkel kell elosztani az éves nappali  mérőn elfogyasztott vagy várható mennyiségünket, és megkapjuk azt a rendszerméretet, amelyet indokolt lenne kiépíteni.

Tehát 4430 (kWh/év) / 1100 = 4,02 (kWp), vagyis az ehhez legközelebb eső rendszerméret kiépítése javasolt.

Ugyanakkor érdemes a fogyasztás növekedésével is számolni, ha ez csak később várható, akkor a meglévő fogyasztásra kell kiépíteni a rendszert egy későbbi bővítésre alkalmas inverterrel.

Bitmap-4

További bejegyzések

Kérje ingyenes árajánlatunkat!