A napelemes rendszerek terjedése közös érdekünk

Aki napelemes rendszert szeretne telepíteni a háztartásába vagy a cége telephelyére, bizonyára nagy érdeklődéssel nézi át a legnagyobb, legkomolyabb piaci szereplők, az áramszolgáltatók ajánlatait, konstrukcióit. Hiszen sok előnye van annak, ha nem egy ismeretlen kis céggel, hanem egy nagy múltú, jól ismert, a garanciális kötelezettségektől pár éven belül biztosan el nem menekülő vállalattal szerződünk. De mi a jó ebben az egészben az áramszolgáltatónak?

 

Az egyszerű logika azt diktálná, hogy egy olyan cég, amely maga is elektromos energia termeléséből és értékesítéséből él, ne teremtsen magának konkurenciát és ha a törvény kötelezi is a „háztartási méretű kiserőművek” által termelt energia átvételére, legalábbis ne szálljon be aktívan ebbe. Pedig beszállnak, reklámkampányokban népszerűsítik a házi napelem-telepítéseket és komoly ár- és szolgáltatásversenyt vívnak a kis kivitelezőkkel a megrendelők kegyeiért. Az ezzel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre az enHome, az ELMŰ-ÉMÁSZ vállalatcsoport lakossági napelem-telepítéssel foglalkozó üzletágának csapata válaszol:

 

– Miért vágott bele az ELMŰ-ÉMÁSZ a napelem-üzletágba? Hiszen hosszú távon a lakossági energiatermelés serkentésével maga alatt vágja a fát, nem?

– Az innovatív, jövőbe tekintő, a környezet védelme és az Európai Unió energetikai céljai iránt elkötelezett szolgáltatóként jól látjuk azt a megújulási folyamatot az iparágban, melynek szükségszerű része a kis energiatermelő pontok számának gyors növekedése. Márpedig hosszú távon mindenképp annak lesz több esélye előnyösen kihasználni a változások jelentette lehetőségeket, aki a leggyorsabban reagál rájuk. Tehát nem csak beindítottuk ezt az üzletágat, hanem folyamatosan fejlesztjük is a termékportfóliót. Naprakészek vagyunk a technológiai fejlesztések terén és komolyan vesszük a versenyt, nem engedjük elmenni mellettünk a piacot.

 

Mivel a magyarországi törvények, a kötelező energia-átvétel rendszere megteremtette az alapjait a háztartási méretű kiserőművek gazdaságos üzemeltetéséhez, akit érdekel a téma, úgyis utánanéz a lehetőségeknek, és ha meggyőződik a beruházás megtérüléséről, biztosan bele is vág.

Márpedig amikor így lesz, mi szeretnénk azok lenni, akik részt veszünk ezekben az üzletekben.

Na és persze azt is gondoljuk, hogy lehetőség szerint inkább csinálja meg eleve egy áramszolgáltató a napelemes rendszerek kivitelezését. Kevesebb lesz így a probléma, mintha hozzá nem értő cégek kötnek rá a szolgáltatói és az ügyféloldali hálózatra eszközöket, amit majd később esetleg nekünk kell „helyretenni”.

 

– Jobban megéri a vevőnek egy nagy céggel szerződni napelem-telepítésre? Tele van a piac kis céggel, sokan nagyon olcsón is vállalnak telepítést.

– Ha egy nagy szolgáltató végzi a kivitelezést, az „egyablakos” kulcsrakész ügyintézést jelent a kapcsolatfelvételtől a készre jelentésig, nincs időhúzás, másokra mutogatás a telepítés során. Fontos, hogy minket biztosan meg lehet találni a garanciális kérdésekkel a jövőben is. Elektromos szolgáltatóként nem spórolhatunk a minőségi anyagokon, és a profi szakértőkön, hiszen tudjuk, milyen érintésvédelmi, tűzvédelmi kockázatokat jelenthet a silány szerelvényezés vagy a hozzá nem értő szerelés.

 

Már csak szolgáltatói érdekeinknél fogva is betartjuk az adminisztratív és technikai előírásokat, és ha az ár arányos is a minőséggel, amit nyújtunk, tőlünk biztosan kap számlát az ügyfél, biztos lehet abban, hogy felelősséget vállalunk az elvégzett munkáért. Hisz egy akkora cég, mint egy országos szolgáltató, nem tud elbújni az esetleges későbbi műszaki problémák elől.

 

És nem is vagyunk annyira drágák. Míg a háztartási elektronikai cikkek piacán a 20-30% vagy még magasabb felár az alapszintű helyett a csúcsminőségért simán elfogadható, a napelemes piacon alig van 5-10% a közepes és a csúcsminőség között, ezért még inkább megfontolandó, hogy érdemes-e az olcsóbb műszaki tartalmat rizikósan megvenni.

 

– Mit lát az ELMŰ az üveggömbjében, hogyan alakul az elkövetkező években a kiserőműves napelemes piac? Minden tetőn lesz napelem előbb-utóbb vagy a nagy megújuló beruházások (amiket látunk pl. Visontánál vagy Várpalotán) feleslegessé teszi a házi rendszereket?

– A háztartásokban egyre több az elektromos fogyasztó, egyre több az otthon töltött elektromos jármű is. Így az energaigény és a saját energiatermeléssel kiváltható költség folyamatosan nőni fog.

 

A lakossági napelemes többletenergia-termelés ráadásul jól kiegészíti a core erőművek által termelt energiamennyiséget, így a kiegészítő erőműveket (melyek a környezetre károsak) elég tényleg csak kritikus esetekben használni, nem kell az igények ingadozásához alkalmazkodó termeléssel növelni a szektor CO2-emisszióját, így szabályozási (állami) oldalról továbbra is indokolt a telepítések ösztönzése.

Az is látszik, hogy a beruházási pénzügyi feltételek is egyre kedvezőbbek. Az ügyfeleknek nálunk is van lehetőségük 11 havi részletfizetésre szerződni 0% THM konstrukcióban, de külső finanszírozó (bank, lakástakarék-pénztár) bevonásával is gazdaságos és elérhető a háztartási naperőmű kiépítése. És egyre többen értik meg, hogy ha a megtérülés évei (jellemzően 9-11 év) alatt körülbelül a korábbi villanyszámla helyett a beruházás törlesztőrészleteit kifizetik, a futamidő lejárta után a rendszer több évtizedes élettartama végéig már ingyen termeli számukra az energiát a napelem a tetőn!

Bitmap-4

További bejegyzések

Kérje ingyenes árajánlatunkat!