Telepíthető napelemes rendszer társasházak részére?

Különálló családi házak, ikerházak tetején látni a legtöbb lakossági napelemes rendszert. De milyen lehetőségei vannak azoknak a tulajdonosoknak, akik például egy társasházban laknak? Nekik vajon le kell mondaniuk a saját áramtermelés áldásairól?

 

Röviden, nem. Persze az összes projekt egyedi, nincs rá recept, de vannak fix sajátosságok, kérdések, amiket figyelembe kell venni:

  1. Közösségi mérőre és egyéni főmérőre is lehetőség van kiépíteni egy rendszert, azonban nem összevonható lakásonként a fogyasztások alapján (elterjedt téves információ, hogy egy nagy rendszer minden lakót kiszolgál).
  2. A tulajdonjogi kérdések és hozzájárulások miatt a társasházban más a folyamat: kell általános hozzájárulás vagy közgyűlési határozat, valamint közös képviselő hozzájárulása és a közös képviselő kinevezéséről szóló dokumentum.
  3. A telepítést itt jóval több tényező befolyásolja. 3-nál több emeletes házaknál (durván 10 méternél magasabb) a villámvédelem, kábelezési nyomvonal, tartó összeszerelés stb. is mind problémát jelenthetnek.

Ha az anyagmozgatáshoz le kell zárni az utat és daruzni is kell, az többletköltséget jelent,

  1. A villámvédelmi tervezéssel és kiépítéssel a társasháznak kell foglalkoznia és rendelkeznie.
Bitmap-4

További bejegyzések

Kérje ingyenes árajánlatunkat!