Mennyit fogyasztanak háztartásunk elektromos berendezései?

A napelem tulajdonosokról az a kép alakult ki, hogy tudatosabbak energiafogyasztásukat és megtakarításaikat tekintve. Ez logikus feltételezés, hiszen aki ilyen jelentős befektetést vállal, az jövőbeni megtakarításairól és a környezetvédelemről is hosszú távon gondolkodik. Azonban tisztában vagyunk-e azzal, hogy háztartásunk hétköznapi elektromos berendezései mennyit fogyasztanak?

 

Példaként nézzünk meg egy háromfős családot, akik egy átlagos budapesti háztartásban élnek. A reggeli készítéséhez a kenyérpirító, valamint a kávéfőző minden nap legalább 5-5 percig üzemel. Ezek a megközelítőleg 1-2,5 kW villamos teljesítményű berendezések éves szinten 100-110 kWh villamos energiát használnak fel.

Egy szokványos hétköznapon – mivel általában senki sincs otthon – csak a hűtőszekrény, illetve a fagyasztó működik. Ezekben a készülékekben a kompresszorok nem üzemelnek folyamatosan, csupán fél, egy óránként 10-15 percre kapcsolnak be, melynek köszönhetően – típustól és mérettől függően – megközelítőleg évi 580-600 kWh villamos energiát használnak el az élelmiszerek hidegen tartására.

Az esti programhoz a legtöbb háztartásban hozzátartozik a TV-zés, vagy a számítógép használat. Ezek az elektronikai eszközök nagyságrendileg 90-120 W teljesítményűek, így az esti kikapcsolódás éves szinten összesen 450-500 kWh villamosenergia-felhasználást igényel.

A konyhában található a háztartás legjelentősebb fogyasztója, a villanytűzhely a maga hozzávetőleg 760-800 kWh/éves villamosenergia-felhasználásával. A vízfelhasználás-csökkentésének érdekében a család egy 2,1 kW villamos teljesítményű mosogatógépet használ az edények, étkészlet elmosogatására, így a háztartás villamosenergia-felhasználása további közel 550 kWh-val nő éves szinten.

A mindennapok nélkülözhetetlen háztartási berendezése a mosó-szárító gép is, ami hozzávetőleg 260-300 kWh villamos energiát használ fel egy évben. Ahhoz, hogy a mosott ruhákat ne gyűrötten viseljük, a 2 kW körüli teljesítményű vasaló működtetésére nagyjából 200 kWh villamos energiára van szükség. A fentebb ismertetett berendezések mellett az egyéb elektronikai cikkek (mikrohullámú sütő, botmixer, hajszárító, porszívó stb.) éves villamosenergia-felhasználása is számottevő, ahogy a világítási rendszerrel is számolni kell. Az egyéb berendezések üzeme hozzávetőleg további 270-300 kWh/év összesített felhasználással jár, a fényforrások pedig összesen nagyjából 440 kWh villamos energiát használnak fel, ha a most már nagyon széles körben használt energiatakarékos, vagy LED-es világítótesteket alkalmaznak.

 

A fentiekhez nyáron még hozzáadódik a szintén sok háztartásban elterjedt klímák fogyasztása. Bár ez szezonálisan működtetett berendezés – bár vannak, akik fűtésre is használják – villamosenergia-felhasználás szempontjából igen jelentős, akár 680-720 kWh-s éves fogyasztást is eredményezhet.

 

Tudunk-e spórolni?

Összesítve a felsorolt fogyasztási adatokat összesen 4 500 kWh/éves mennyiséget kapunk, ami majdnem 200 000 forint éves költséget jelent. Ezek persze becsült értékek, amelyeket befolyásolhat a háztartás mérete és a szokások jellege, mégis egy átlagot mutat.

 

Fogyasztásunk azonban szokásaink változtatásával csökkenthető. Napjainkban már elérhetők olyan digitális fogyasztásmérő berendezések, amelyek a konnektorba csatlakoztatva nem csak a felhasznált villamos energia mennyiségét, de annak költségét, valamint a kibocsátott CO2 mértékét is képesek meghatározni.

 

Ezek a szerkezetek könnyebben nyomon követhetővé teszik az eszközeink üzemeltetésének jellemzőit. Így felfedhetjük azokat a pazarló vagy fölösleges szokásainkat, melyek megváltoztatásával, komfort érzetünk megtartása mellett, csökkenthetjük fogyasztásunkat. Így – átlagos tapasztalatok alapján – akár 5%-os villamosenergia-felhasználás csökkenés is elérhető, ami nagyságrendileg 220 kWh/ éves villamosenergia-megtakarítást jelentene, vagyis kb. 10 000 Ft/év megtakarítást jelent.

Bitmap-4

További bejegyzések

Kérje ingyenes árajánlatunkat!