Ami nélkül nincs hatékony napelemes rendszer

Személyes műszaki felmérés nélkül egy napelemes beruházás hatékonysága már az elején kérdésessé válhat. A helyszíni szakértői szemle során olyan kérdések, megoldandó problémák merülhetnek fel, amelyek egy laikusnak talán eszébe sem jutnának. Az alábbiakban bemutatjuk azokat a tényezőket, amelyek alapvetően meghatározzák egy napelemes rendszer kivitelezhetőségét, és hatékony működését.  

 

Az árajánlatkérés után kollégáink egyeztetett időpontban, személyesen mérik fel a telepítés helyszínét. Megállapítják, hogy adottak-e a feltételek és meghatározzák a panelek tervezett elrendezését és a berendezések lehetséges helyét.

 

1. Első a mérőóra vizsgálata

 

Lehet kerítésnél, falban, esetleg beltérben is, az a lényeg, hogy a napelemes rendszer megvalósulásával azonos helyrajzi számon helyezkedjen el.

Megnézzük, hogy a csatlakozási teljesítmény elég-e a tervezett rendszerhez. Lefotózzuk az elosztót, ezen a ponton lesz a hálózatra való csatlakoztatás. Ha szemmel látható, hogy nagyon elavult az elosztó, javasoljuk a felújítását.

 

Esetleges plusz költségek is szóba jöhetnek szükség esetén, ezt már ekkor érdemes tisztázni: hálózatfejlesztés, mérőóra hely szabványosítás, mérőóra csere díja.

 

2. A következő lépés a tetőszerkezet vizsgálata, tájolás elvégzése

 

Először a tetőszerkezet jellegét, állapotát és a szerelhetőséget kell megvizsgálni. Ebbe beletartozik például a tetőfedés anyaga is.

Napelem telepítésére alkalmas a kelet délkelet, dél, délnyugat, nyugati fekvés. Ezután az ügyféllel közösen kiválasztjuk a felhasználható tetőfelületeket. A domborzatot is figyelembe véve lehetőség szerint el kell kerülni, hogy árnyék vetüljön a napelemek jövőbeli helyére. Bármilyen tereptárgy (melléképület, fa, kémény stb.) pozícióját figyelembe kell venni. Az árnyék előrejelzéséhez természetesen az évszakot és a napszakot is figyelembe vesszük.

Ha a fenti szempontok vizsgálata alapján a tetőfelület nem alkalmas a telepítésre, még mindig van mód  tartószerkeszetre, földre is telepíteni.

Készül egy vázlatos rajz a panelek elhelyezéséről az előzetes, fogyasztási igény alapján számolt panelmennyiséggel.

 

3. AC elosztó, DC túlfeszültség védelem és az inverter vizsgálata

 

Utána a főelosztó, alelosztó, majd a mérőhely, földelés felmérése jön. Persze, minden egyéb, fontos részletet, egyedi kéréseket is figyelembe lehet venni.

Rajz készül, majd lefotózzuk a kábel nyomvonalát, a fal és födém áttörést, a mérőhelyet, és különösen az esetleges hibákat.

 

Alelosztó esetén gyakran nem megfelelő anyagú és keresztmetszetű kábellel van megtáplálva, amire nem köthetjük rá a napelem rendszer inverterét.

 

Mindig készül egy vázlatos rajz, amin a panelek elrendezése, sztring és munkapont kiosztása látható. Tartószerkezet tervezéséhez fontos a tartók kampók jelölése is.

Amire minden esetben figyelni kell, hogy a berendezések helyének megválasztásakor a legrövidebb AC és legrövidebb DC nyomvonalra kell törekedni. A TVMI szabályai alapján megállapítjuk, hogy szükséges-e tűzeseti leválasztás.

 

 

4. Inverter helye

 

A héjazat vizsgálata után az inverter helyét kell meghatározni. Az inverter IP65 védettségű kültéri doboz. A szerelési útmutató szerinti szerelési távolságok betartása nagyon fontos és típustól függ.

 

Olyan helyre javasoljuk a telepítést, ahol nem tűzi a nap folyamatosan és nincs kitéve szélsőséges körülményeknek. A homlokzaton vezetett DC kábel szakasz – ami a panel zóna és az inverter elképzelt helyek között értendő – 2 méteren belül legyen, lehetőleg.

 

Ezt meghaladva már tűzeseti leválasztó szükséges. Az inverter telepítési útmutató szerinti szerelési távolságuk betartása nagyon fontos és típustól függ. Azon oldalra ne rakjuk, ahol huzamosabb ideig direkt napsütés éri. Eresz alatt homlokzaton, erkély falán, illetve árnyékos részeken megfelelő lehet.

Bitmap-4

További bejegyzések

Kérje ingyenes árajánlatunkat!