Miért kapcsol le gyakran az inverter?

Napelemes csoportokban lehet olvasni többször is tulajdonosoktól, hogy az inverterük lekapcsol napi néhány alkalommal. Néha pár percre, rosszabb esetben hosszabb időre. De mi lehet az oka?

 

A leggyakrabban a hálózati feszültség változása miatt lehet.

A feszültség ingadozása alapvetően nem okoz problémát. A gond akkor kezdődik, amikor magasabb hálózati feszültség mellett ingadozik a hálózat és átlépi az inverterben beállított 253V-os küszöbfeszültséget. Ha ezt az értéket eléri az inverter, akkor 300s-re lekapcsol, majd utána, ha ez idő alatt nem érzékel újra a 253V-os feszültséget, akkor elindul. Szerencsés esetben, ha magas és ingadozik a feszültség, akkor napi 1-2 alkalommal kapcsol le az inverter 5 percre, szerencsétlenebb esetben pedig hosszú ideig nem működik.

 

Ez alapvetően délben következik be a leggyakrabban. Ekkor a legmagasabb a hálózati feszültség, valamint az inverternek is magasabb a feszültsége.

 

Mi a megoldás?

 

Az a hivatalos eljárás, hogy az ügyfél bejelenti a szolgáltatóhoz, hogy feszültség panasza van. A hálózat üzemeltetőjének ekkor meghatározott időn belül ki kell tennie egy feszültség regisztert, amellyel a hálózati paraméterek változását tudják mérni. Bizonyos időkorlátokban tartaniuk kell a megadott értékeket. Mivel 10 percre átlagolt értéket néznek, ha van benne 1 csúcs, ami átlépi a 253V-os feszültség szintet, de a többi időben nem haladja meg, akkor is lekapcsol az inverter és 5 percig várakozik.

A szabályozások alapján előfordulhat olyan eset, hogy a szolgáltató oldaláról megfelelően működik a hálózat, azonban mivel az inverternek pár volttal magasabb feszültségen kell dolgoznia hogy vissza tudjon táplálni, így az már átlépi a beállított 253V-os határt és lekapcsol.

A napelemes rendszerek terjedésével ez a jelenség egyre gyakoribb lesz, hiszen minden napelemes rendszer kicsit növeli a hálózati feszültséget. Megtörtént, hogy egy tulajdonos invertere évek óta tökéletesen működött megszakítások nélkül, azonban mivel az utcában telepítettek egy nagyobb rendszert, annak a feszültségnövelő hatása után már jelentkezett ez a probléma és a készülék gyakran lekapcsolt.

 

Ha beigazolódik, hogy a probléma a hálózaton van, a szolgáltató kötbért köteles fizetni addig, amíg nem javítja ki a hibát.

 

A villamosenergia-szolgáltatás feszültség minőségi jellemzői

Kisfeszültségen a névleges feszültség 400/230 V.
Összeférhetőségi szint: a fázisfeszültség effektív értékének egyhetes mérése alatt (bármely nap) a 10 percre átlagolt értékek 95 %-ának az UN ±7,5 % tartományában kell lennie.
Ezen túlmenően az egy hetes mérés valamennyi 10 perces átlagértékének a névleges érték +10/-10% tartományába kell esnie.

Összeférhetőségi szint: a feszültség növekedés mértéke naponta néhányszor rövid időre (max. 3 perc) túllépheti az Uc +15 %-ot, de az Uc +20 %-ot nem haladhatja meg.

Bitmap-4

További bejegyzések

Kérje ingyenes árajánlatunkat!