Nem mindenkinek való a napelem

„Minek vegyek napelemes rendszert, ha a részlet sokkal magasabb, mint a havi villanyszámlám?”  A napelem nem univerzális megoldás az energiaigény fedezésére. Van egy minimális havi fogyasztás, amitől már reális időn, kb. 10 éven belül megtérül egy rendszer. De mennyi ez az összeg és mi van, ha valakinek kevesebb, és mégis akar napelemet ?

 

Éves fogyasztásban gondolkodjunk

Persze a kalkuláció idején aktuális tényezők változhatnak: lehet, hogy a fogyasztásunk idővel nőni fog, és az áram díja sem állandó, valamint a rendszer teljesítménye is lassan csökken (10 év alatt kb. 10%-ot), de nagyságrendileg nem befolyásolja a megtérülés idejét. Sőt, a napelemek valós élettartama legalább 20-25 év, komoly teljesítménycsökkenés nélkül.

Amikor megtérülést számítunk, úgyis csak a jelenlegi fogyasztási adatokból tudunk kiindulni, ezt tudjuk biztosan.

 

Hazánkban az átlagos termelés, közepes adottságú tetőt feltételezve 1100-1200 kWh/kWp/év (ez földrajzi elhelyezkedéstől is függ). Valamennyi rendszerveszteséggel is kalkulálva, 1100-1150 értékkel kell elosztani az éves NAPPALI mérőn elfogyasztott vagy várható mennyiségünket, és megkapjuk azt a rendszerméretet, amelyet indokolt lenne kiépíteni.

 

Nézzünk egy példa számítást:

3500 (kWh/év) / 1100 = 3,18 (kWp). Tehát az ehhez legközelebb eső rendszerünket javasoljuk kiépítésre. A napelemek egységnyi kapacitásának ismeretében ebből az is kiszámítható, hogy darabszámra mennyi napelem kell majd.

 

Mikortól éri meg?

 

Mint minden beruházásban, a napelemes rendszerben is van néhány fix vagy a beruházás méretéhez képest rugalmatlanul növekvő költségelem. A szerelőcsapatnak ki kell jönnie, a vezetékezés, bekötés alkatrészeinek költsége és munkadíja is közel azonos a rendszer méretétől függetlenül és az inverter ára sem csökken arányosan egy nagyon kis, pár paneles rendszer esetében egy nagyobbhoz képest.

 

Ökölszabályként azt mondhatjuk, hogy éves százezer forint körüli villanyszámla esetén, például a mi standard és prémium termékeink közül választva, bruttó 1,3-1,5 millió forint körüli összeg a minimum, amiből a legjobb napelemes rendszer-ajánlatoknál jellemző tízéves garanciaidő alatt már el lehet érni a biztos megtérülést.

 

Ráadásul a rendszerméret növelésével a fajlagos költségek is egyre kedvezőbbek.

 

A fogyasztás általában növekszik

 

Vesz egy újabb háztartási gépet, bővül a család, elektromos fűtési rendszerre áll át, netán elektromos autót szeretne venni; néhány tényező, ami biztosan növeli a háztartás áramfogyasztását. Egy klíma például (beltéri és kültéri egysége együtt) hűtés esetén napi 7-10 kWh-t fogyaszt, ami 300-500 kWh/szezon, egy elektromos autó pedig 12-14 kWh/100 km (töltési energia veszteség 15-20%).

Lehet, hogy hosszabb távon tervezve már érdemes befektetnie egy napelemes rendszerbe.

Szinte mindig érdemes a fogyasztás növekedésével is számolni, ha ez csak később várható, akkor a meglévő fogyasztásra kell kiépíteni a rendszert egy későbbi bővítésre alkalmas inverterrel.

 

A pénz nem minden

Persze nem csak fogyasztásunkon és elhatározásunkon múlik egy napelemes rendszer megvalósíthatósága. A telepítésnek helyet adó ingatlannak is megfelelő paraméterekkel kell rendelkeznie.

Van hová felszerelni a rendszert?

A napelemes rendszerekben átlagosan 1×1,7 vagy 1×2 méteres panel 295 – 315 Wp-es (watt peak) csúcsteljesítménnyel képes elektromos energiát termelni. A magyar klimatikus viszonyok között 1 kWp (kilowatt peak, ami a csúcsteljesítményt jelenti) teljesítménnyel éves átlagban kb. 1100-1250 kWh energiát lehet megtermelni. A hazai gazdasági környezetben pedig az optimális méretezés egy családi háznál vagy egy kisvállalkozásnál az, ha körülbelül az energiaigény fedezése erejéig telepítenek kapacitást, mintegy lefedve ezzel az éves fogyasztást. Egy havi 20 ezer forintos villanyszámlát fizető háztartásban ez körülbelül 5,5 kWp csúcsteljesítményű rendszert jelent, mintegy 17-18 napelem-táblával. Ha van elég árnyékmentes hely az ingatlannál, akár megfelelő, délies tájolású, 35-45 fok körüli dőlésű tetőn, akár lapos tetőn, akár melléképület tetején vagy a talajon, akkor semmi akadálya a telepítés elindításának.

 

Ha napelemes rendszer telepítésén gondolkozik, kérjen ingyenes felmérést szakértőinktől!

Bitmap-4

További bejegyzések

Kérje ingyenes árajánlatunkat!