Műszaki felmérés folyamata

Van, aki szerint nem szükséges a személyes felmérés. Szerintünk azonban csak így lehet minden részletet figyelembe venni és ennek megfelelő tervet készíteni.

 

Az árajánlatkérés után kollégáink egyeztetett időpontban, személyesen mérik fel a telepítés helyszínét. Megállapítják, hogy adottak-e a feltételek és meghatározzák a panelek tervezett elrendezését és a berendezések lehetséges helyét.

Először a tetőszerkezetet és a szerelhetőséget kell megvizsgálni.  Következő lépés az AC elosztó, DC túlfeszültség védelem és az inverter vizsgálata. Utána a főelosztó, alelosztó, majd a mérőhely, földelés felmérése jön. Persze, minden egyéb, fontos részletet, egyedi kéréseket is figyelembe lehet venni.

Rajz készül, majd lefotózzuk a kábel nyomvonalát, a fal és födém áttörést, a mérőhelyet, és különösen az esetleges hibákat.

 

Alelosztó esetén gyakran nem megfelelő anyagú és keresztmetszetű kábellel van megtáplálva, amire nem köthetjük rá a napelem rendszer inverterét.

 

A tetőfedés anyaga esetén nagy segítség a pontos típus megadása. Mindig készül egy vázlatos rajz, amin a panelek elrendezése, sztring és munkapont kiosztása látható. Tartószerkezet tervezéséhez fontos a tartók kampók jelölése is.

Amire minden esetben figyelni kell, hogy a berendezések helyének megválasztásakor a legrövidebb AC és legrövidebb DC nyomvonalra kell törekedni. A TVMI szabályai alapján megállapítjuk, hogy szükséges-e tűzeseti leválasztás.

 

Inverter helye

 

A héjazat vizsgálata után az inverter helyét kell meghatározni. Az inverter IP65 védettségű kültéri doboz. A szerelési útmutató szerinti szerelési távolságok betartása nagyon fontos és típustól függ.

 

Olyan helyre javasoljuk a telepítést, ahol nem tűzi a nap folyamatosan és nincs kitéve szélsőséges körülményeknek. A homlokzaton vezetett DC kábel szakasz – ami a panel zóna és az inverter elképzelt helyek között értendő – 2 méteren belül legyen, lehetőleg.

 

Ezt meghaladva már tűzeseti leválasztó szükséges. Az inverter telepítési útmutató szerinti szerelési távolságuk betartása nagyon fontos és típustól függ. Azon oldalra ne rakjuk, ahol huzamosabb ideig direkt napsütés éri. Eresz alatt homlokzaton, erkély falán, illetve árnyékos részeken megfelelő lehet.

Bitmap-4

További bejegyzések

Kérje ingyenes árajánlatunkat!