Dőlésszög és tájolás

Az egyik első szempont, amit mérlegelni kell telepítéskor, hogy a tetőfelület dőlésszöge alapján megfelelő hozam várható-e majd a napelemünktől. Elöljáróban: a legtöbb tető alkalmas rá.

 

Vannak persze ezen kívül egyéb tényezők, amiket figyelembe kell venni – mint a direkt fény-szórt fény aránya, domborzat hatásai – de a tető dőlésszöge olyan adottság, ami nagyban meghatározza a rendszer hatékonyságát.

A napelem-táblák felületére értelemszerűen akkor esik a legtöbb fény, ha a táblák pont a Nap felé néznek, a fénysugarak beesési szöge merőleges a táblákra. Vagyis az ideális tető képes lenne lekövetni a nyár dereka és tél közepe közti 47 fokos irányszög-változást.

 

1. ábra: téli és nyári maximális napállás

Ezt elég bonyolult és költséges lenne megoldani, de nincs is rá szükség. Ha nem is tud mindig ideális lenni egy benapelemezhető tetőfelület szöge a maximális kihasználtság biztosításához, sokkal olcsóbb egyszerűen több panelt felszerelni, mint egy komplikált követőrendszert megkonstruálni.

 

A valódi magyarországi házak közül az a tetőfelület lenne az optimális napelemek felszerelésére, mely:

  • elegendő méretű
  • 30-35 fokos dőlésű
  • pontosan déli irányba néző, sík felületű
  • továbbá nagyon fontos, hogy ez a felület árnyékolásmentes legyen: ha csak egy kis árnyékfolt (akár egy kémény vagy egy magasabb fa árnyéka) is ráesik a panelek egy részére, az visszafoghatja az egész rendszer teljesítményét, a leárnyékolt felületnél jóval nagyobb mértékben.

 

Ilyen ház persze kevés van, de a tapasztalatok az mutatják, hogy a délkeleti, déli, délnyugati tájolású, 20-45 fokos dőlésű tetők alkalmasak telepítésre a hazai napfény-besugárzási viszonyok mellett.

 

2. ábra: A tájolás és dőlésszög hatása az elvárt hozamra.

 

Az optimálishoz képest az éves hozamveszteség ebben a tájolási tartományban nem számottevő, az energiatermelő rendszer megtérülési ideje ilyen tetőknél még semmiképp nem nyúlik meg annyira, hogy gazdaságtalanná válna a beruházás.

Ha napelemeket szeretnénk és a házunk teteje nagyon nem áll ebben az ideális pozícióban, akkor sem kell lemondani a Nap energiájának hasznosításáról. Ha van hely a ház körül, a teljes rendszer árához képest csekély többletberuházással szabadon álló tartószerkezetre szerelt, esetleg egy terasz vagy kocsibeálló fedésével praktikusan kombinált napelemes rendszer megépítése sem lehet gond a profi kivitelezőknek.

Bitmap-4

További bejegyzések

Kérje ingyenes árajánlatunkat!