Ha nem süt a nap, nem termel a napelem. Így is megéri?

Napsütésben szépen termeli az áramot, de este, amikor több időt töltünk otthon és ezért a fogyasztásunk is nagyobb, meg semmit. És akkor még nem beszéltünk a borús nappalokról. Ez azt jelenti, hogy a nappali termelés nagy része kárba vész, este meg a hálózatról ugyanúgy meg kell vennünk az áramot?

 

Bár a napelem panelek felhős időben is termelnek, tény, hogy az ideális fényviszonyokat nem tudjuk szabályozni. Visszatérő kérdés, hogy ilyenkor, és főleg este, amikor a fogyasztásunk megnő, hogy vesszük hasznát a napelemes rendszernek, ha nem rendelkezünk akkumulátor teleppel.
A hálózatra visszatápláló rendszereknek – gyakorlatilag minden háztartásnak ilyen van –  az a lényege, hogy a napsugárzás időben egyenetlen eloszlása miatti teljesítmény változékonyságát a szolgáltató hálózata egyensúlyozza ki.

 

Mit jelent ez?

 

Minden telepített rendszeren a csatlakozási ponton van egy ad-vesz óra, egy kétirányú mérőberendezés, amely folyamatosan monitorozza a megtermelt és a felhasznált energiát. A hálózatra visszatápláló rendszer lényege, hogy a napelemek több energiát termelnek nappal, mint amennyit egy átlagos család fel tudna használni. A napsütés idején megtermelt, de nem felhasznált, „felesleges” villamos energia a hálózatba kerül. Este vagy télen, amikor nincs vagy alig van napfény, a napelem tulajdonosok ugyanúgy a hálózatot használják, mint a hagyományos fogyasztók, ám az erről készülő villanyszámla összegéből levonják annak az energiamennyiségnek az árát, amit a napelemek termeltek meg nappal. Ha a rendszer jól van méretezve, akkor egy éves ciklus alatt annyit termelünk, amennyit fogyasztunk.

 

Tehát nem az a fontos, hogy a napelemes rendszerünk által termelt áramot fogyasszuk el, hanem, hogy annyit termeljünk, amennyit fogyasztunk egy év alatt.

Hálózatos napelem esetében ezért érdemes éves szaldó elszámoltatású szerződést kötni a szolgáltatóval. Így a nyáron megtermelt többlet mennyiséget a szolgáltató átveszi, ezért a téli időszakban nem kell pluszban fizetni a termelés csökkenése miatt.

Bitmap-4

További bejegyzések

Kérje ingyenes árajánlatunkat!