A szigetüzemű rendszeré volna a jövő?

Időről időre felmerül a kérdés, hogy hálózatra visszatápláló rendszer helyett érdemes-e szigetüzeműt létesíteni. Talán így az egyszerű kis fogyasztó nem lesz majd kitéve az energiaárak változásainak, vagy egyéb kiszámíthatatlan gazdasági, politikai tényezőknek?

 

Háztartások áramellátására szinte csak hálózatra visszatápláló rendszereket telepítenek. Ezeknek az a lényege, hogy a napelemek által termelt, de helyben nem elfogyasztott energiát visszatáplálják az áramszolgáltató hálózatába, cserébe amikor nincs elegendő napsütés –  felhős időben, este, télen stb. -, a fogyasztásunk fedezéséhez szükséges hiányzó energiát a hálózatból vételezzük.

A napelemes rendszerek típusai és főbb részeik

 

Szigetüzemű rendszer telepítése olyan helyeken jöhet szóba, ahol nincs vezetékes villany. Ennek két változata lehet:

  • az egyszerűbb csak napsütés esetén működik. Főleg mezőgazdasági tevékenységek kiszolgálására alkalmas, például itató, halastó vízellátását biztosító szivattyú működtethető vele.
  • A másik változat az akkumulátoros energiatárolással kiegészített rendszer. Ez elvileg lehetővé teszi, hogy a fel nem használt energiát eltároljuk, és így a fogyasztókat nem napsütéses időszakokban is tudjuk működtetni.

Ebben az esetben főként az akkumulátorok drágítják a rendszert. Ennek ellenére akár alternatíva is lehetne, sokan úgy gondolják hogy hosszú távon ezé az energia előállítási és tárolási módé a jövő. Így függetlenné válhatnak az energiahálózattól és  az egyszerű kis fogyasztó nem lesz majd kitéve az energiaárak változásainak.

 

Azonban nem reális veszély, hogy olyan mértékben megváltoznának a technológiai, gazdasági körülmények, ami indokolttá tenné egy ilyen rendszer létesítését a hálózatra visszatápláló helyett. Anyagilag gyakorlatilag senkinek a számára sem jó választás ez.

 

Nem csak azért, mert drága

Főként az akkumulátorok használata miatt, akár 200%-kal is drágább lehet egy szigetüzemű rendszer, mint egy hálózatra visszatápláló. Ha a saját magunk által elraktározott energiát akarjuk hasznosítani, csak annyi energiával tudunk gazdálkodni, amennyit a napelemek éppen termelnek, illetve amennyi tartalékkal rendelkezünk az akkumulátorokban. Azoknak az időszakoknak az energiaellátását, amikor nem süt a nap – este, felhős idő, téli időszak – csak megfelelő méretű akkumulátortelep tudná biztosítani. Igen ám, azonban ez azt is jelenti, hogy az ideális, napsütéses időszakokban nem csak a pillanatnyi fogyasztást kell megtermelni, hanem a későbbi tartalékot is, és azt úgy eltárolni, hogy minden veszteség mellett is elegendő energiát tudjunk belőle vételezni, amikor szükségünk van rá.

 

És akkor még mindig fennáll az a probléma, hogy mi van, ha túl hosszú ideig nem süt a nap és tartalék elfogy? A hagyományos erőművi termelést többnyire lehet szabályozni, de az eltárolt energia véges.

Jó, akkor spórolok az energiával.

Elvileg ki lehetne kalkulálni, hogy a tartalék elég legyen – bár ez azt is jelentené, hogy egyszerre nem nagyon mehetnének a nagyobb fogyasztók -, viszont egyrészt még a legmodernebb energiatárolási módok mellett is keletkezik veszteség, akár a DC vezetéken, a töltőn, az invertereken vagy a transzformátorokon. Ha télen is szeretnénk nagy fogyasztókat használni, akkor biztos, hogy szükség lesz kiegészítő áramtermelő berendezésre. A nyáron termelt energiát még akkumulátortelep segítségével sem lehet télire átmenteni, ez a megoldás inkább csak napokra elegendő.

 

Nagyobb energiafelhasználás esetén persze növelhetnénk óriásira az akkumulátorok kapacitását és telepíthetnénk annyi napelemet, ami télen is meg tudja azokat tölteni, de ez már észszerűtlen költségekkel járna.

 

A másik, szintén nem túl magától értetődő megoldás az lehetne, ha tartalék generátorral vagy szélturbinákkal egészítenénk ki a rendszerünket, de ezt talán még kevesebben választanák.

 

Összességében elmondható, hogy egy hagyományos háztartás áramellátására a napelemes rendszerek közül a hálózatra visszatápláló a legészszerűbb megoldás.

Bitmap-4

További bejegyzések

Kérje ingyenes árajánlatunkat!