Mennyire népszerű a napelem a magyarországi háztartások körében?

Az elmúlt években növekvő tendenciát mutatott a telepített HMKE-k (háztartási méretű kiserőművek) száma és kapacitása. De mi várható a közeli jövőben?

 

Az enHome magyarországi napelemes piacon szerzett tapasztalatai alapján elmondható, hogy a háztartási méretű kiserőmű (HMKE) kategóriában 2019-ben növekedés volt tapasztalható.

A statisztikák szerint 2018-ban 10 754 ilyen (50 kilowattnál kisebb teljesítményű, kisfeszültségű hálózatra csatlakozó) berendezés épült, összesen 82 megawatt teljesítménnyel. Bár a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) még nem tette közzé a 2019-es időszaki adatokat, reálisnak látszik a 15 ezer fölötti darabszámról és 120 megawattról szóló előrejelzés.

Ehhez az adathoz persze hozzájárul, hogy a nyáron kiírt GINOP 4.1.3-19 pályázat hatására a kis- és középvállalkozások 5 és 15 kilowatt közötti csúcsteljesítményű kiserőművek telepítéséhez igényelhetnek támogatást, és ez a vissza nem térítendő forrás nyilván pozitívan hat a telepítési kedvre. Ugyanakkor ennek hatása inkább 2020-ban fog érződni.

 

Az egyik legjobb befektetés

 

Emellett a HMKE-k a háztartások körében is egyre népszerűbbek. A mai, biztonságos pénzügyi befektetésekhez képest magasabb hozamot lehet elérni egy kiserőművel, sok ügyfél ezért is dönt mellette.

 

A megtérülés átlagos ideje (a jelenlegi árakon 10–12 év) ugyanis jellemzően jóval rövidebb, mint a rendszer várható élettartama vagy a gyártók által a teljesítményre vállalt garancia.

 

Az utóbbi egy-két évben azt figyeltük meg, hogy sok napelem tulajdonos nagyobb teljesítményű invertert szereltet fel, mint amilyet az első lépésben telepített napelemek indokolnak. Egyrészt – feltételezhetően –  a közeljövőben a fogyasztásuk jelentős bővülésére számítanak, amit további panelek beépítésével kívánnak fedezni (amúgy is érdemes már a napelemes áramtermelésre való áttéréskor gondolni a jövőbeli bővíthetőségre.) Másrészt az elszámolási ciklus végén pozitív a szaldójuk, és a termelés növelésével tovább szeretnék csökkenteni a kiadásaikat.

 

A szaldó alapú elszámolás a fogyasztónak jól tervezhető és kiszámítható megoldás, hiszen nyáron megtermelhet a felhasználtnál annyival több energiát, amennyit télen elfogyaszt (a hálózat ebben ez esetben egy virtuális akkumulátorszerepet tölt be, ebben „tárolható” a pillanatnyilag fölösleges áram), így a mennyiségtől függetlenül nulla körül alakul az éves egyenleg.

Bitmap-4

További bejegyzések

Kérje ingyenes árajánlatunkat!