Érdemes napelemes rendszert telepítenem?

Évről évre egyre többen teszik fel maguknak ezt a kérdést, ami nem is csoda. Van, aki számára lelkiismereti ügy, hogy mindent megtegyen CO2-lábnyoma csökkentéséért. Van, aki  gazdasági lehetőséget lát benne arra, hogy optimalizálja energetikai kiadásait, és van olyan is, aki számára kvázi kulturális igény, hogy háza, lakása fel legyen szerelve a legmodernebb technikai eszközökkel. De leginkább mindezek keverékéből áll össze a késztetés: én is szeretnék napelemet!

 

Ha a szándék megvan, már csupán néhány feltételnek kell megfelelni a beruházás indításához.

Ezen a ponton sokan egyből arra gondolnak, hogy ezt csak kevesen engedhetik meg maguknak, mivel egy ilyen rendszer drága. Nos, arról is mindjárt lesz szó, hogy a szükséges pénz előteremtése valójában könnyebb, mint többen gondolnák, de ne szaladjunk előre.

Íme, a rövid csekklista a címbeli kérdés megválaszolásához!

 

  1. Magasabb a havi villanyszámlám 7-8 ezer forintnál?

 

Mint minden beruházásban, a napelemes rendszerben is van néhány fix vagy a beruházás méretéhez képest rugalmatlanul növekvő költségelem. A szerelőcsapatnak ki kell jönnie, a vezetékezés, bekötés alkatrészeinek költsége és munkadíja is közel azonos a rendszer méretétől függetlenül és az inverter ára sem csökken arányosan egy nagyon kis, pár paneles rendszer esetében egy nagyobbhoz képest. Ökölszabályként azt mondhatjuk, hogy éves százezer forint körüli villanyszámla esetén, például a mi standard és prémium termékeink közül választva, bruttó 1,3-1,5 millió forint körüli összeg a minimum, amiből a legjobb napelemes rendszer-ajánlatoknál jellemző tízéves garanciaidő alatt már el lehet érni a biztos megtérülést. Ráadásul a rendszerméret növelésével a fajlagos költségek is egyre kedvezőbbek.

 

A napelemek legalább 20-25 éves, komoly teljesítménycsökkenés nélküli élettartama alatt pedig olyan további hozamokat lehet elérni, amelyeket figyelembe véve racionális döntés elindítani a telepítést.

 

A saját energiafogyasztáson felüli méretezést ma Magyarországon nem ajánljuk! A megtermelt energiát átvevő szolgáltató az elfogyasztott energiamennyiségen felül a kWh-nként csak az energiadíjat fizeti ki, a rendszerhasználati díjakat nem! Egyébként a visszatáplált többlet kifizetésének elég sok feltétele is van.

 

2. Van hová felszerelni a rendszert?

 

A napelemes rendszerekben átlagosan 1×1,7 vagy 1×2 méteres panel 295 – 315 Wp-es (watt peak) csúcsteljesítménnyel képes elektromos energiát termelni. A magyar klimatikus viszonyok között 1 kWp (kilowatt peak, ami a csúcsteljesítményt jelenti) teljesítménnyel éves átlagban kb. 1100-1250 kWh energiát lehet megtermelni. A hazai gazdasági környezetben pedig az optimális méretezés egy családi háznál vagy egy kisvállalkozásnál az, ha körülbelül az energiaigény fedezése erejéig telepítenek kapacitást, mintegy lefedve ezzel az éves fogyasztást. Egy havi 20 ezer forintos villanyszámlát fizető háztartásban ez körülbelül 5,5 kWp csúcsteljesítményű rendszert jelent, mintegy 17-18 napelem-táblával. Ha van elég árnyékmentes hely az ingatlannál, akár megfelelő, délies tájolású, 40-45 fok körüli dőlésű tetőn, akár lapos tetőn, akár melléképület tetején vagy a talajon, akkor semmi akadálya a telepítés elindításának.

 

3. Nem sért műemlékvédelmi előírásokat a telepítés?

 

Műemlék jellegű, védett épületek tetejére ma Magyarországon nehezen vagy egyáltalán nem lehet engedélyt kapni napelem telepítésére! A szabadon álló, állványzatra szerelt napelem-rendszer viszont ilyenkor is megoldás lehet.

 

4. A pénz a legkevesebb!

 

A napelemes rendszerek annyira biztos megtérülést hoznak a jelenlegi és belátható energiapiaci viszonyok között, hogy mind állami, mind piaci lehetőség is elérhető előfinanszírozásra. Vállalkozások vissza nem térítendő támogatásokra pályázhatnak, háztartások számára pedig kamatmentes hitel lehetőségek is rendelkezésre állnak. Márpedig egy jól kalkulált kölcsönszerződéssel elég, ha a háztartás vagy a rendszer beüzemelése után gyakorlatilag ugyanazt az összeget fizeti, mint amit korábban villanyszámlára fordított – csak nem energiadíj, hanem törlesztés címszó alatt. A rendszer méretétől függően a megtérülés 9-12 éves időtartamra kalkulálható, a napelemes beruházásra felvehető hitelek futamideje pedig ehhez igazodik, vagyis 8-10 évnyi részletfizetés után (amely nem jelent extra terhet, hisz csak a „villanyszámlát” fizetjük továbbra is) egyszerre csak ingyenessé válik az energia!

 

Ha napelemes rendszer telepítésén gondolkozik, kérjen ingyenes felmérést szakértőinktől!

 

Bitmap-4

További bejegyzések

Kérje ingyenes árajánlatunkat!