Így lesz nekem napelemem – a napelemes rendszer telepítése lépésről lépésre

Bár a megrendelő számára örvendetesen kevés tennivalót jelent egy napelemes rendszer megrendelése, a kiépítés előkészítése, maga a telepítés és az üzembe helyezés, azért nem árt tudni, pontosan milyen folyamatok is zajlanak le a háttérben az első terepfelméréstől az oda-vissza mérő villanyóra megindulásáig. Nézzük, mi minden is történik egy háztartási méretű napelemes kiserőmű-beruházás megvalósítása során!

 

Az első lépés még a megrendelő dolga: meg kell találnia azt a kivitelezőt, akiben megbízik; egy minőségi anyagokkal dolgozó, megbízható, komoly garanciát vállaló profi céget.

Ha megvan a kiválasztott, az első hivatalos pont a folyamatban az ajánlatkérés. Ez történhet akár egy egyszerűen használható internetes felületen néhány alapadat megadásával és az elmaradhatatlan adatkezelési hozzájárulások elküldésével.

 

Tipp: olyan céget válasszon, amely számos referenciával rendelkezik többféle héjazatra történő telepítéssel, országos szinten. A legjobb, ha nem csak a kivitelezéssel foglalkozik, hanem az egész adminisztratív folyamatot, engedélyeztetéssel és egyéb ügyintézéssel együtt magas színvonalon kézben tartja, és a végén kulcsrakészen adja át Önnek a rendszerét.

 

Ezután egy telefonos visszahívás során egyeztetett időpontban a kivitelező szakemberei kiszállnak a telepítés helyszínére, felmérik a terepet, mérnek, kalkulálnak, megbeszélik az ingatlantulajdonossal, mi lenne az optimális megoldás a számára.

 

Itt kulcsfontosságú, hogy minél pontosabb adatot ad meg a portálon/telefonban/személyesen, annál személyre szabottabb lesz a rendszertervezés. Mi ugyanis figyelünk a részletekre is, nincs a kivitelezés végén kellemetlen meglepetés.

Ezt követően a kivitelező elküldi a véglegesített ajánlatot és azokat a dokumentumokat, amelyeket a megrendelőnek kell aláírnia. A telepítés előtt az alábbi papíroknak kell rendben lennie:

 

  • a fogyasztási hely tulajdonosának meghatalmazása, hogy az illetékes elosztói engedélyes (IEE – az adott mérési hely, vagyis villanyóra tulajdonosa, akinek a villanyszámlát fizetjük) felé eljárhasson az enHome;
  • az érintett ingatlan TAKARNET rendszer szerinti tulajdonosainak és haszonélvezőinek Tulajdonosi hozzájárulása a beruházáshoz (ha a megrendelő a saját ingatlanára telepíttet napelemet, erre nincs szükség);
  • ha a beruházás MFB-hitel bevonásával történik, akkor az ehhez szükséges nyilatkozat.

 

A következő lépés a műszaki felmérés.

Ennek során a kivitelező pontosan meghatározza azokat a paramétereket, amelyek szerint kiépíti és üzembe helyezi majd a napelemes rendszert. Ezután egy úgynevezett igénybejelentőt küld az IEE-nek a fogyasztási hely tulajdonosa nevében arról, hogy milyen teljesítményű rendszert kíván telepíteni.

 

Az IEE elbírálja az igénybejelentőt, és válaszában leírja, hogy milyen műszaki és

gazdasági feltételek mellett engedi az invertert a hálózatra kötni. Ez némi bizonytalansági faktort jelent a folyamatban, mert az IEE-től függ, hogy pontosan mikor válaszol, de a tapasztalatok szerint nem szokott komoly megakadás történni. Ha az IEE elvi áldását adta a dologra, még egy kör következik: a kivitelező az úgynevezett Csatlakozási dokumentációt és az Egyvonalas rajzot küldi el jóváhagyásra az IEE-nek, az pedig egy újabb engedélyezési körben megint csak a kivitelezőtől független időhatárokon belül, de jellemzően pár napon, héten belül hivatalosan is jóváhagyja ezeket.

 

Innentől nincs külső akadálya a telepítésnek. A kivitelező a megrendelővel időpontot egyeztet a kivitelezéshez, majd egy-két nap alatt, néhány kiszállással felszereli a napelemeket, az invertert, a kábelezést, a tűzvédelmi kapcsolót és elvégzi a szabvány szerint kötelező méréseket. Ezután a kivitelező átadja az ügyfélnek az üzemkész rendszert, és rövid oktatást tart a megrendelőnek a rendszer működéséről, a kapcsolókról és az online felületről, ahol nyomon lehet követni a termelést.

 

A kivitelező készre jelenti az IEE felé a telepítést, elküldi azokat a dokumentumokat, amelyek még szükségesek az üzembe helyezéshez és jelzi, hogy a fogyasztási hely készen áll az óracserére. Ezután az IEE időpontot egyeztet a fogyasztási hely tulajdonosával az óracseréhez, majd kiküld egy szerelőt, aki pár perc alatt leszereli a régi mérőberendezést és felszereli az oda-vissza mérő új villanyórát. Jöhet a nagy pillanat: a fogyasztási hely és immár a napelemes rendszer büszke tulajdonosa felkattinthatja a főkapcsolót az inverteren, ezzel üzembe helyezi a rendszert és megkezdheti az energiatermelést – itt a happy end!

Bitmap-4

További bejegyzések

Kérje ingyenes árajánlatunkat!